Nem hiszem, hogy van
bárki is, aki imád diétázni. Nem is a szinten-tartó diétára gondolok, hanem már
a keményebb, utolsó kilókkal küzdő diétára. Igen, igen, amikor már nem eszünk
gyümölcsöt, amikor már nincs diétás édesség, amikor nincs már boltban vásárolt
protein csoki.
Ilyenkor szoktam
browniet készíteni. Csoki imádó voltam, vagyok és maradok is.
Több brownie receptet
kipróbáltam, lássuk hát sorra őket.
CSOKIS BROWNIE
Hozzávalók: 150 g 80%os étcsoki, 180 g
vaj, 150 g cukorhelyettesítő csipet só, 3 tojás, 150 g zabpehely (durum,
tönköly, CH csökkentett) liszt, fél zacsi sütőpor
A csokoládét a vajjal, a cukorral, és
csipet sóval olvasszunk fel vízgőz felett.
Majd hűtsük langyosra, és egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A lisztet szitáljuk át, és adjuk hozzá a sütőport. Keverjük homogén masszává. Egy 20x20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Hűtsük le, majd hűtőben pihentessük pár órát.
Majd hűtsük langyosra, és egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A lisztet szitáljuk át, és adjuk hozzá a sütőport. Keverjük homogén masszává. Egy 20x20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Hűtsük le, majd hűtőben pihentessük pár órát.
Ez még a
szinten tartó diétában is inkább reggelire, délelőtt, vagy edzés előtti
energiának számít a vaj, és a zabpehelyliszt energia tartalma miatt. Ajánlom
azoknak, akik most kezdenek életmódot váltani és az első kísérleteket teszik a „mit
egyek, ha édességre vágyom” kategóriában.
SÜTŐTÖKÖS BROWNIE
Hozzávalók:
20 dkg vaj,
18 dkg étcsokoládé,
15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer,
3 tojás,
130 g durum/zab/ teljeskiörlésű liszt,
csipet só,
10 dkg natúr kesudió és dió darabosra
vágva vegyesen,
1 ek kakaó
A tetejére:
4 csésze (1 csésze 2,5 dl) nyers
reszelt sütőtök,
fahéj ízlés szerint
Elkészítése: A lereszelt sütőtököt ( 3
evőkanálnyi kivételével) egy edényben a cukorral és a fahéjjal néhány perc
alatt összepároljuk és hűlni hagyjuk. Gőz fölött a vajat a kis darabokra
tördelt csokoládéval együtt megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A
tojásokat, a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük majd a kihűlt
csokimasszához kavarjuk. Végül a liszt-kakaó keveréket is belekeverjük. A
masszát egy kivajazott 20 x 30-as tepsibe töltjük, megszórjuk az előpírított
diófélék felével és ráhalmozzuk a lecsepegtetett sütőtököt. Végül a tetejére
szórjuk a maradék nyers reszelt sütőtököt és a maradék diót. Előmelegített 170
fokos sütőben 30 percig sütjük.
Ez a
sütim nyerte el a 3. helyezést a Csomádi Tökfesztivál sütiversenyén. Szerintem
nagyon finom, de megint nem a legdiétásabb a vaj, a liszt és a sok
cukorhelyettesítő miatt. Szintén a diétát most kezdőknek ajánlom.
PROTEIN
BROWNIE
Hozzávalók:
100 g apróra darált magkeverék
2 adag csokis fehérjepor
2 tojás
2 ek. édesítetlen kakaópor
édesítő ízlés szerint
1 dl tej
2 banán (pürésítve)
pici sütőpor
100 g apróra darált magkeverék
2 adag csokis fehérjepor
2 tojás
2 ek. édesítetlen kakaópor
édesítő ízlés szerint
1 dl tej
2 banán (pürésítve)
pici sütőpor
Mindent egy tálban össze kell keverni
és 150 fokon kb. 30 percig sütni.
Ez már
lightosabb, mint az előző, sőt, ha a 2 tojást felcseréled 3 tojásfehérjére,
akkor még könnyítesz rajta. Energiáját a banán és a magok adják. Nekem a kedvencem. Ez belefér a szinten-tartó
diétába.
BROWNIE KARFIOLBÓL
Hozzávalók
400 g karfiol
60 g csokis protein
20 g kókuszreszelék darálva
20 g natúr kakaó
2 tojás + 1 fehérje
30 g darált dió, vagy darált mandula
1 narancs leve
2 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 kk. fahéj
édesítő ízlés szerint
plusz diódarabok
Elkészítés
A karfiolt puhára
főzzük, majd turmixoljuk és a többi hozzávalóhoz keverjük. 170 fokon süsd egy bő 40-50 percig. Hagyjuk
kihűlni.
Hát
kérem szépen, ez a csúcsok csúcsa, már csak azért is, mert annyira light, hogy
megmondom őszintén én még az utolsó kilóknál is bátran megenném, igaz, hogy
csak reggelire, vagy edzés előtt, de akkor is! Ha jó a proteined, akkor az édesítőből
sem kell sok, a két tojást fel lehet cserélni 3 fehérjére, a dió legyen mandula
és akkor totál diétás lesz!
Ami
fontos, minden esetben a sütőpapír, vagy a szilikonforma. A lassú, alacsony
hőfokon történő sütés. Az, hogy hagyd kihűlni a formában, majd utána fordítsd
ki. Ne haragudj rá, ha kicsit összeesik, mire kihűl, ilyennek kell lennie.
Fogyaszd
mértékkel és ne esténként. Tedd jól záródó tálba és tartsd a hűtőben, egy
teljes adagot be lehet osztani egy hétre.
A recepteket a Fitbuilder oldalról a Mástészta blogról vettem, amiket kipróbáltam végig kóstoltam, és most veletek is megosztottam.
A recepteket a Fitbuilder oldalról a Mástészta blogról vettem, amiket kipróbáltam végig kóstoltam, és most veletek is megosztottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése