2016. április 22., péntek

Szülés után 1. rész

Szervusz “kisöreg”! Milyen itt kint a világosban? Milyen itt kint a hangos világban? Hiányzik Anya szívdobogása? Itt van ő most is, és vigyázunk rá, hogy neked mindennap finomat, egészségeset tudjon adni. Vigyázunk rá, hogy ő sokáig itt legyen veled, még 20 év múlva is mosolyogva nézzen rád! A legjobb nő az életedben! Jaaa, hogy most mindig fáradt és máris azzal foglalkozik, mikor lesz újra szép alakja?!


Anyaaaa, pihenj!


Persze neked mindennap számít, nekünk is, neki is! Sokkal fontosabb most az, hogy az első hat hétben elsősorban átéld az anyaság örömét. Amikor csak tudsz pihenj, feküdj le! Hagyd a lakást, hagyd a szennyest, ha kell hívj segítséget, ne szégyelld!


Étkezés?


Hogyan tovább? Kell-e többet enni? Ha igen, mennyivel és mihez képest?


A szoptatáshoz még több energiára van szükséged, mint a várandósság idején. Tehát elvileg most még többet ehetsz. De ne érts félre, ez most nem a fél tábla csokit, vagy a négy gombóc fagyit jelenti. Az elvek ugyanazok! Nincs cukor, nincs fehér liszt.


Most a normál étkezésedhez képest 500 kalóriával ehetsz többet.


Ez kb. 3dl tej, 20gr zsírszegény sajt, teljes kiörlésű kenyér, vagy 2db banán, egy marék dióval


Nem javaslom a szigorú diétázást ebben az időszakban.


Mindössze az odafigyelést!


A bevitt tápanyag a baba emésztésére is hatással van,


ezért fontos a kontroll, a minőségi étrend kialakítása.


Ne diétázz!


Ne foglalkozz az alakoddal!


Ne felejts el inni!


Ne egyél egyfajta étel!


Ne hagyd ki a vitaminokat!


Ne nézd az órát, tedd ahogy jónak érzed!


Nem tudod rosszul csinálni, neki te kellesz és te vagy a legfontosabb!


Folyadék fogyasztásod maradjon 3 liter, ennél kevesebbet ne igyál. Ez lehet cukormentes gyümölcs-, vagy gyógynövénytea is.


Mivel naponta 500ml és 1000ml között termelődik az anyatej, így ennyivel többet kellene is inni. Szerintem a 3-4 liter folyadék nem is olyan nehéz. Készíthetsz gyümölcsleveket, vagy zöldség turmixokat is. Fogyassz sok zöldséglevest, de ne helyettesítsd vele az étkezést!


Továbbra is szükséges vitaminokat fogyasztani!


Az egyik legfontosabb a kálcium, a B vitamin, a multivitamin és még maradjon a magnézium is! Fontos, hogy a fehérje bevitelünk emelkedjen, együnk kalciumban gazdag ételeket.


Kálcium található a sötétleveles zöldségekben, a gabonapelyhekben, szójatejben és gyümölcslevekben (a brokkoli a kálciumon felül szénhidrátokat, rostokat és folsavat is tartalmaz). Kálcium van továbbá a szárazbabban, mazsolában, mandulában, mákban, olajos mogyorókban, dióbélben és a szezámmagban.


Amit mindenképp fogyasszunk:


  • Fehérjék: (szárnyas) húsok, tojás, tejtermékek (tej, sajtok, joghurtok, túró), olajos magvak, hüvelyesek (bár vannak kivételek, pl. a borsó nem feltétlenül ajánlott).

  • Omega-3 zsírsav: halak, lenmagolaj.

  • A zöldségek közül elsősorban a sütőtök, a cékla, a répa, a tök, a saláta, a zeller és cukkini, illetve a sóska és a spenót ajánlottak; a gyümölcsök közül pedig a banán, az alma és a körte valamint a szilva és a szőlő tartalmazzák leginkább a szoptatós kismama számára elengedhetetlen tápanyagokat.

Kerülendő ételek:


  • csípős fűszerek, erőteljes fűszerek

  • hagymafélék

  • bab, lencse, kukorica, borsó

  • káposzta, karfiol és a “K” betűsök többsége a krumpli az burgonya!

  • szénsavas üdítők, nehéz (zsíros vagy füstölt) ennivalók

  • rizikós még a tej és a túró (a joghurt, a kefír és a sajt már jobban feldolgozott, meg lehet próbálni)

  • étcsokoládé (a sima pedig nyilván alapból tiltólistás)

A tejet ki kell tapasztalni, ha a baba hasfájós, akkor abba kell hagyni a tej fogyasztását, ez sokat segíthet.


 


A vitaminokról (forrás: szuloklapja.hu)


Minden vitaminnál megcsináltam, hogy ha rákattintasz, akkor rögtön átléphetsz a Goodwill Pharma oldalára, ahonnan én is rendelem a vitaminokat az egész családnak.
A-vitamin
Erősíti a szervezet védekezőképességét, elősegíti a csontok és fogak fejlődését, javítja a látást és óvja a bőr és egyes szövetek épségét. A-vitamin található a vajban, a tejszínben, a májban, a tojássárgájában, a petrezselyemben, a spenótban és a sárgarépában.


D-vitamin
Segíti a kálcium és foszfor beépülését és felszívódását a csontokba, ezzel megelőzve a csontritkulást. Kétféle D-vitamin létezik: D2- és D3-vitamin. A D3-vitamin aktívabb, a napsugárzás hatására keletkezik a bőrben. D2-vitamint inkább a növények tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerekben mindkét fajtát megtalálhatjuk. Legjobb D-vitamin források: halmájolaj, máj, tojás, tej, tejtermékek, margarin.


E-vitamin
Szülés után különösen fontos, mert növeli az állóképességet és segíti a regenerálódást. Ezen felül gátolja az öregedési folyamatot, csökkenti a vérnyomást, a nemi működésben is szerepe van. Erősíti az izomszöveteket, ezért sportoláshoz feltétlenül szükség van rá. E-vitamin található a növényi olajokban (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, oliva- és kukoricaolaj), búza- és gabonacsírákban és zöld növényekben, húsban, májban és tojásban is.
Figyelem! Az E-vitamin könnyen oxidálódik, ezért levegőn vagy napsugárzás hatására elveszítheti hatását.


K-vitamin
Nagy szerepe van a véralvadásban, védi a májat. Létezik K1- és K2-vitamin. Az előbbi inkább a zöld növényekben található meg, az utóbbit pedig baktériumok szintetizálják (pl. a bélrendszerben élő baktériumok). K-vitamin források: zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, káposzta, brokkoli, paraj, tej, tejtermékek és a máj.


– Vízben oldódó vitaminok


Magnézium


A magnézium és a B6-vitamin egyaránt hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
Magnézium és B6-vitamin pótlására ajánlott.
Javasolt jelentős szellemi igénybevétel esetén,  fizikai megterhelés esetén (pl. sportolóknak),
elégtelen magnézium-bevitel (pl. diéta, fogyókúra) esetén,  kismamáknak.


B-vitamin
A B1- B2- B3 vitaminok a táplálék energiatartalmának beépülése miatt fontosak. Megtalálhatók a barna kenyérben, a tejben, a májban, mogyorófélékben.
A B6-vitamin a sejtépítésért és a fehérjék felhasználásáért felelős. Ezt a vitamint pl. a tej tartalmazza.
A B12-vitamin a zsír és a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet, és elősegíti a vörös vérsejtek képződését. Megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, főként a vízi állatok húságban (leginkább tengeri ételekben – ezekben omega-3 zsírsavak is vannak, melyek jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre)


C-vitamin
Elősegíti a kálcium beépülését a csontokba, a vas és a réz felszívódását a szervezetbe, a kötőszövetek és az érfalak épségének megtartására is vigyáz. Szükség van C-vitaminra a csont- és kötőszövet növekedéséhez, a véredények működéséhez és a sebgyógyuláshoz. A legkiválóbb C-vitamin forrás a kivi, de megtalálható az eperben, a citrusfélékben, a paradicsomban, a zöldpaprikában, a káposztában, az édesburgonyában, a cukkiniben és a petrezselyem zöldjében is.


Folsav (B9 vitamin)
Segíti a vas felszívódását a szervezetbe, részt vesz a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében és az aminosavak, nukleinsavak anyagcseréjében, vigyáz a bélrendszer és a szájnyálkahártya épségére. Folsav van a májban, a tejben, a leveles zöldségekben (főleg a spenótban), a gyümölcsökben és az élesztőben.


A vitamintartalom az ételekben tárolás és főzés során csökken, ezért fontos, hogy minél több friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon a szoptatós kismama. Gyorsan mossuk meg a zöldségeket, mert némelyik már a tisztításnál is veszít vitamintartalmából. Ne áztassuk sokáig vízben a zöldségeket, ha pároljuk, az összes vizet használjuk el a párolás során. A salátalevelet csak közvetlenül fogyasztás előtt tépkedjük darabokra. Ne főzzük túl a zöldségeket és ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy milyen sorrendben puhulnak.



Szülés után 1. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...