2017. január 12., csütörtök

Lisztek ismertetője

KÓKUSZLISZT


Gluténmentes. A kókuszliszt friss kókuszhúsból készül, melyet előtte szárítottak és zsírtalanítottak, majd finomra őrölték. Állaga nagyon hasonló a búzaliszthez. Használja 15-25 %-ban más lisztek helyettesítésére a hagyományos receptekhez, illetve számos étel 100 %-os felhasználással is elkészíthető.


A kókuszliszt alacsony szénhidráttartalmú, ideális kenyerek és péksütemények sütéséhez. Kevesebb emészthet szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt, beleértve a szóját is. A kókuszliszt rostban gazdag. 38,5 % rostot tartalmaz, ami a legnagyobb arányú más lisztekhez képest. A kókuszliszt hipoallergén. Ideális azok számára, akik követik az alacsony-szénhidrát diétát.kokuszliszt_liszt


A kókuszliszt az egyik legszokatlanabbul viselkedő gluténmentes liszt: állagában a búzafinomlisztre hasonlít, felhasználás során viszont rengeteg folyadékot vesz fel, és mivel (nem meglepő módon) kizárólag kókuszból készül, elsősorban édességekhez tudjuk felhasználni.  100g = 21g szénhidrát, 8g zsír, 19g fehérje, azaz 234 kcal


 


SZEZÁMMAGLISZT


A szezámlisztje egy alacsony (1g/100 g) szénhidrát tartalmú termék. A jó minőségű liszthez szezámmagból vegyszermentesen, hidegen kisajtolják az olaját, majd a visszamaradt terméket finomra őrölik, így kapjuk a szezámlisztet.


szezammagliszt_0A szezámliszt nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes, sütés mellett alkalmas az ételek sűrítésére is. Ha sütéshez használjuk, keverjük más, gluténmentes liszttel. A normál receptben szereplőhöz eggyel több tojást érdemes adni, hogy elkerüljük a péksütemény vagy kenyér túlzott morzsálódását! A szezámliszt hozzáadásával megnövelhetjük az étel fehérje-, vitamin-, rost és ásványi anyag tartalmát, csökkentjük kalória- és szénhidráttartalmát, valamint finom ízt ad az így elkészített ételnek. 100g = 1g szénhidrát, 17g zsír, 28g fehérje, azaz 275 kcal


 


KENDERMAGLISZT


kendermaglisztA kendermag fogyasztásának évszázadokra visszatekintő múltja van, tulajdonképpen ősi növényfajta.
A kendermag nagymértékben tartalmazza a szervezetünk számára elengedhetetlen esszenciális aminosavakat, melyeket testünk nem képes önmagától előállítani. Így a kendermag rendszeres fogyasztásával a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók is megfelelő beviteli forráshoz juthatnak az esszenciális aminosavak terén.


A kendermagliszt készítése során a kendermagból vegyszermentes hidegsajtolással kisajtolják az olaját, az így kapott szárazanyagot pedig lisztté őrölik. 100g = 6g szénhidrát, 11g zsír, 32g fehérje, azaz 302 kcal.


 


LENMAGLISZT


A lenmagliszt magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusonak is ajánlott, ugyanakkor alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma. A jó minőségű lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom lisztté őrlik.  lenmagliszt_0


Felhasználása során vegyük figyelembe, hogy nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni, vagyis ha a liszt egy részét lenmagliszttel helyettesítjük, akkor több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak. 100g = 2g szénhidrát, 17g zsír, 26g fehérje, azaz 275 kcal
 


MANDULALISZT


A jó minőségű mandulaliszt a gabonamentes konyha hideg préseléssel, vegyszermentesen zsírtalanított hozzávalója. A zsírtalanítás következtében nemcsak alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú mandulalisztet kapunk, hanem a omega-6 zsírsavtartalma is lecsökken.
mandulalisztfontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, vas, foszfor, mangán, szelén és cink. Jelentős a mandulaliszt telítetlen zsírsavtartalma is, ez a szív és az érrendszer megfelelő működése miatt fontos. A zsírtalanított mandulaliszt magas rosttartalma hozzájárul az emésztő- és a bélrendszer megfelelő működéséhez, és a megfelelő vércukorszint megtartásában is fontos szerepet játszik. A mandulát a menstruációs és az izomgörcsök oldására is használják, valamint a rossz koleszterint is alacsonyan tartására. Ne fogyassz mandulalisztet, ha a diófélékre allergiás vagy érzékeny!


A mandulaliszt felhasználási formáinak csak a képzelet szabhat határt. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. Mivel a mandula nem tartalmaz WGA lektineket, a belőle készült lisztet gluténérzékenyek is bátran használhatják olyan kenyerek, péksütemények, sütemények, muffinok sütéséhez, vagy akár krémek készítéséhez, amiknek az ízvilágához illik a mandula édes íze. Ha csak mandulaliszttel vagy teljesen gabonamentes liszttel helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiségét, eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept előír. (Ha a recept gabonamentes liszteket ír, akkor természetesen nem kell növelni a tojás mennyiségét.) A paleolit étrend hívei, a fogyókúrázók és az alacsony szénhidrát tartalmú diéta követői számára is ajánljuk. 100g = 7g szénhidrát, 12g zsír, 30g fehérje, azaz 282 kcal


SZŐLŐMAGLISZT


Beilleszthető a paleolit étrendbe is. A jó minőségű szőlőmagliszt készítése során vegyszermentesen,  szolomagorlemeny-szolomagliszt.jpghidegen sajtolják a szőlőmagból az olaját, majd a visszamaradt szőlőmagot őrlik finom állagú lisztté. Ezzel az eljárással lecsökken a liszt omega-6 zsírsav tartalma, ugyanakkor magasabb bel tartalmi értékű lisztet kapunk. A szőlőmagliszttel a receptben megadott liszt 3-5 %-át javasolt helyettesíteni. A javasolt fogyasztási mennyiség 1 teáskanál szőlőmagliszt naponta, ezt ne lépje túl! 100g= 21g szénhidrát, 2g zsír 12 g fehérje, 64g rost, azaz 234 kcal
 


NAPRAFORGÓBÉL LISZT


magos kenyérA napraforgóbél liszt rendkívül magas olajsavtartalommal rendelkezik. A jó minőségű napraforgóbél liszt készítése során a napraforgómagot héjtalanítják, hideg préseléssel zsírtalanítják, majd a fennmaradó terméket lisztté őrlik. A Napraforgóbél liszt alkalmas sűrítésre, öntetek készítésére, de sütemények, péksütemények, lepények, kenyerek alapanyaga is lehet. 100g = 17g szénhidrát, 10g zsír, 36g fehérje, azaz 326 kcal


TÖKMAGLISZT


Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, tökmaglisztpástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében. Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.  Zsírszegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. 100g = 12g szénhidrát, 10g zsír, 54 g fehérje, azaz 380 kcal
 


GESZTENYELISZT


Gesztenye-liszt-natúrRostban gazdag, édes tészták készítésére ajánlják, de aki szereti az ízét bármibe használhatja. Gluténmentes, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Magas a rost tartalma, 10,58% rostot tartalmaz. Diófélékre allergiásoknak nem ajánlott! 100g = 76g szénhidrát, 4g zsír, 6g fehérje, azaz 343 kcal


KONJAK LISZT (NoCarb tészták alapanyaga)


konjaklisztGluténmentes, íztelen, szagtan kiváló viszkozitású sűrítőanyag, ami bármilyen diétába, étrendbe beilleszthető, alkalmas ételek sűrítésére, maglisztekből készült sütemények, kenyerek állagának javítására, pudingnak, önteteknek, zselés készítményeknek. Helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítőket és zselésítő anyagokat főzelékek, szószok, levesek sűrítésénél, készíthető belőle szénhidrátmentes puding és gyümölcszselé, alkalmazható maglisztből készülő sütemények alapanyagához adaléknak (szárazanyag tartalom max 10%-ig, illetve egy –két kiskanálnyit érdemes adni, 50 ml víz vagy egyéb folyadék kíséretében) így csaknem a fehér lisztes sütik állagát lehet elérni. A maglisztekből hiányzik a glutén – ez az amitől a gabona liszt viszkózusabb, és a belőle készült sütés termékek nem “fűrészporos” jellegűek. A maglisztekben nincs glutén – ami jó – viszont, könnyen megeshet, hogy vagy túl száraz, könnyen törő, oszladozó, vagy ha túl sok folyadék kerül bele, akkor át sem sülő eredmény születik. Egy kiskanál konjac liszt pontosan annyit tud tenni, hogy olyan állagú sütit/kenyeret lehet sütni, mint a hagyományos lisztből. Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe ugyanis alacsony a kalória tartalma csaknem szénhidrát és zsírmentes. Fogyni vágyóknak javasolt napi legalább 4 g liszt vagy abból készült étel fogyasztása. (legalább 2 alkalommal 2 g liszt ebéd és vacsora előtt fél órával, megfelelő mennyiségű spagetti nocarbfolyadék fogyasztása mellett)  Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet. Ételek sűrítésekor soha ne tegyük csak úgy bele vagy rá forró, éppen készülő ételre, mert egy hatalmas golyóvá válik. Mindig el kell sodorni szemcsés anyaggal (só, édesítő) és kis hideg folyadékkal – és nem várjuk meg, amíg azt meg is issza, hanem zutty, folytonos keverés mellett bele a készül, meleg ételbe.  Főzelékek sűrítéséhez 700 ml folyadékhoz 2-3 g konjak lisztet adjunk. Puding főzőséhez: 4-5 g 500-600 ml folyadékhoz. Hideg puding készítéséhez: 500 ml folyadékhoz 6 g liszt – állni kell hagyni 30-60 percig. Maglisztekből történő sütéshez: itt is csak 1-2 gramm mennyiségű lisztet használunk, nyilván kicsivel (50-100 ml) több folyadékkal. A hagyományos gabonalisztekből készülő sütemények, kenyérfélék csaknem teljesen azonos állagát lehet a konjac liszt használatával elérni. A konjak liszt alkalmas arra, hogy sütésnél helyettesítse a tojást.


Konjac liszt tápanyag tartalma/100g:


  • Energia: 187 Kcal,  nocarb puding

  • Fehérje:0,91 g,

  • Zsír: 0,52 g,

  • Telített zsírsavak: 0,11 g,

  • Keményítő: 3,38 g

  • ebből Szénhidrát: 3,38 g,

  • ebből cukor: <0,03 g,

  • Élelmi rost: 82,79 g,

  • Nátrium: 0,01 g

(100 g liszttel 25-30 liter folyadékot lehet besűríteni, és 5-6 doboz ördögnyelv kapszulát készíteni aminek az ára kb.30.000 ft)



 


NOCARB ROST SÜTŐMIX


A NoCarb Rost SütőMix teljes egészében rostokból áll- nincs benne szénhidrát, keményítő, zsír, fehérje.
Összetevők: cellulóz, útifűmaghéj, konjac liszt, agar-agar, pektin, szentjánoskenyér-liszt.
Nincs benne szénhidrát, zsír, fehérje, szója, glutén, laktóz, stb. nocarb-rost-sutomix



Valójában a NoCarb Rost SütőMix áll a legközelebb ahhoz az élelmiszer alapanyaghoz, amit mindenmentesnek lehet nevezni.


Bár ilyen, mint azt ti is tudjátok, nem létezik 🙂 vagyis mégsem mindenmentes-, mert valamiből áll – mégpedig a szervezetünk számára oly fontos rostokból! Vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokból 🙂
A Rostmixhez hasonlóan a többi NoCarb termék is rostból készül, a lehető legdiétásabb változatban, szénhidrát és gluténmentesen. Tápanyagtartalma: 100g = 180 kcal, melyből csak 12 kcal szívódik fel! Fehérje 1g, szénhidrát: 0,1g, zsír: 0,1g, rosttartalom: 64g




 


Hogy mennyi mindent lehet sütni ezekből a termékekből, azt a zárt csoportunkban követketed, illetve itt a blogon az Egyél Anyu! menüpontban találod.


 




 





Lisztek ismertetője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...