2013. december 27., péntek

Egyél, hogy fogyjál - új évi fogadalom

Mindenképp írnom kell erről, mielőtt az újévi fogadalmad a következő:
Nyárra elérem a tutti formát!
OK! Rendben!
De milyen úton?

Akik olvastak már tőlem bejegyzéseket a facebookon, azok tudják, hogy nagyon ellene vagyok a koplalásos diétáknak. Hogy miért? Mert öngyilkosság, mert a tested felzabálja az izmokat és ugyan meglesz a mínusz 10 kilók, de vajon mennyire fogsz magadnak tetszeni meztelenül.

A lényeg, hogy egy nőnek, aki csak fekszik egész nap, annak is kb. 1300 kalóriára van szüksége. Ebben az esetben még nem végeztél házi munkát, nem futottál a gyereked után, nem mentél fel a lépcsőn, nem voltál vásárolni és nem volt edzés sem.

Amennyiben te az 1000 kalóriás, káposztaleves-zabáló, hoodia tabletta diéta híve vagy, akkor el kell, hogy keserítselek, mert rossz úton jársz. Ami történni fog: éhes leszel, rossz kedvű leszel, idegbeteg leszel, viszont soványabb leszel :) hurrá! (fogytál izomból!), plöttyedt leszel, nagyok lesznek rád a ruhák, és meg fognak dicsérni az utcán, hogy mennyit fogytál. A tükör pedig egy összeszottyadt testet fog mutatni neked. 

Ahhoz, hogy az egészséges és tartós fogyás beinduljon, fel kell gyorsítani az anyagcserédet, ehhez a jelenlegi napi 3-4 étkezésedet 5-6 étkezésre kell felváltani. Igyekezz 2,5-3 óránként enni, magas fehérje tartalmú ételeket. Az adagokat csökkentsd.

A neten több kalóriaszámláló oldal létezik, keress egy kedvedre valót, regisztrálj és vezesd a fogyásod. Hasznos. Állítsd be a napi fehérje, szénhidrát, zsír arányaidat és számolj! Eleinte ez időt igényel és méregetést, számolást, de hamar belejössz!

Valóban, már nem lesz egyszerű, főznöd kell, el kell készítened a húst, a zöldséget, az uzsit és majd csomagolnod is kell, mindezt azért, hogy elkerüld az "éhes vagyok", "jajj, ennem kell, letelt 3 óra" érzést és gyorsan egy úgynevezett cukormentes müzli szeletet habzsolj be, ami az egyik legrosszabb lehet! Inkább 10 dkg sovány pulykamell sonka a boltból hirtelen, mint a müzliszelet!
Apropó cukormentesség! Na, majd erről máskor...

Húha, mennyi minden KELL egy tutti alakhoz! Na, ugye, hogy nem is egyszerű? Pedig  a Kiskegyed, a Nők Lapja, sőt a Story Magazin, de még a Cosmopolitan sem diktálja ezeket, ott minden olyan sima-ügy és egyszerűnek tűnik!


Szóval, hogy is tervezd meg egy napi étkezésedet?
2gr fehérje / testsúly kilógramm (azaz 60kg nő esetében = 120 gr fehérje/nap)
1-2 gr szénhidrát / tkg - eleinte számolj 2gr-t, aztán később csökkentsd 0,5grammonként / hónap
A zsírt pedig csökkentsd amennyire csak tudod maradjon kb. 20-30%

És máris jöhet a számolás! Igen, nézegesd, tanulmányozd a csomagoláson lévő táblázatot, majd mérd le azt a mennyiséget, amit megettél, és számold ki, hogy az hány gramm szénhidrát és hány gramm fehérje volt. Nem egyszerű, de megéri 1-2 hét és tudni fogod fejből!

Megfogsz lepődni, hogy mennyire másképp étkeztél eddig! Nem is gondolnád!

És íme egy recept, ami alacsony szénhidrát tartalmú, magas fehérje tartalmú diétába illik és nagyon finom:



Szuper jó tápláló szendvics (fitbuilder)

Hozzávalók:
- 150 gr apró szemű zabpehely (szigorúaknak szója liszt)

 - 2 db tojás
- 100 g zsírszegény túró
- kb. 2 dl víz (a lényeg, hogy a massza legalább olyan sűrű legyen mint a palacsintatészta)
- 1 csapott tk. szódabika
- ízlés szerint só
- pici kókuszolaj a teflon kikenéséhez (jó teflon esetén elhagyható)

Elkészítés: mindent alaposan összekeverünk, majd egy palacsinta-szerű kivitelezéssel a tűzhelyen kisütjük a masszát.
Fontos: a már nagyon forró serpenyőbe tedd, de vedd le kicsire a gázt és légy türelmes, lassan de alaposan fog átsülni. 
Fordítsd meg és tegyél rá egy szelet tolle light trappistát vagy egy szelet light mozarellát, esetleg sonkaszeletet és hajtsd félbe.

Természetesen magaddal is viheted!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...