2014. január 9., csütörtök

Ha nem megy a fogyás! - hormonok




Már ezerféle fogyókúrán túl vagy, mégsem eredményes egyik sem? Amikor a zsírpárnák túl makacsul tartják magukat, érdemes szakember segítségével ellenőrizni egyes hormonjaid szintjét a vérben.

Inzulinrezisztencia: magas cukor, magas inzulinszint

Az anyagcsere-egyensúly felborulásának jellegzetes formája, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szoktak emlegetni. A betegség lényege, hogy a sejtek nem érzékelik az inzulin hatását, „rezisztenssé” válnak. A szervezet ezt úgy próbálja javítani, hogy egyre több és több inzulint termel.  A magas inzulinszint azonban már önmagában is sok szövődményt okoz, végül az inzulint termelő béta-sejtek kimerüléséhez, cukorbetegséghez vezet. Kialakulhat rossz táplálkozás, mozgáshiányos életmód, vagy öröklés útján. Ha azt sejted, hogy ez a problémád, fordulj belgyógyász, diabetológus szakemberhez.

Vitaminok: króm, magnézium, C-vitamin
Ételek: alacsony glikémiás indexú ételek (lásd itt: http://dietless.hu/glikemias-index/#glikemias-index)


Pajzsmirigy, alul működik

Ez a pillangó alakú szerv működése befolyásolja a testhőmérsékleted, azt, hogy fázol-e vagy gyakrabban van meleged, emellett bőröd és hajad állapotát, illetve azt is, mennyire vagy hízékony. Amikor alulműködik, elégtelenné válik fő hormonjainak, a tiroxinnak és a trijód-tironinnak a termelése. Az utóbbi hormonok kulcsfontosságúak az anyagcsere-szabályozásában, így alacsony szintjük annak lelassulásához vezet. Ez okozza, hogy bármennyire is igyekszel, a mérleg nyelve meg sem mozdul, vagy épp rossz irányba. Akkor érdemes endokrinológus orvoshoz fordulnod, ha tapasztalod az alábbi tünetek valamelyikét, vagy netán többet is: izomgyengeség, gyakori fáradtság, csökkent aktivitás, memóriaproblémák, szárazbőr, töredező, hulló haj, fázékonyság, székrekedés, csökkent libidó, sikertelen fogyókúra.


Ösztrogén

Amikor felborul az elsődleges női hormon, az ösztrogén és a másodlagos női hormon a progeszteron egyensúlya, és ösztrogén-dominancia alakul ki, az a fogyókúrád sikerességét is befolyásolhatja. Bizonyos vegyszerek, a xenoösztrogének és más ösztrogén-hatású szerek elraktározódnak a zsírszövetben, és csak évtizedek alatt bomlanak le. A kozmetikumokban is találunk az ösztrogénhoz hasonló anyagokat, nem beszélve a szintetikus hormonokat tartalmazó fogamzásgátlókról és a növényi ösztorgénekről, mint amilyen a szója is.

Javaslat: jamszgyökér-kivonatot tartalmazó krém, azért krém, mert a hormonok bőrön keresztül gyorsabban felszívódnak.

Tünetek: PMS és más menstruációs zavarok, hangulatváltozások, migrén, magas vérnyomás, hajhullás, egyéb hormonális okokra visszavezethető betegsége, például pajzsmirigy-problémák, alacsony libidó, hízékonyság. 


Bármelyik probléma tüneteit felismered magadon, kérlek fordulj szakemberhez, hogy mielőbb felismerd és kezelni tudd a betegséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...