2014. január 7., kedd

Brownie, a barátom




Nem hiszem, hogy van bárki is, aki imád diétázni. Nem is a szinten-tartó diétára gondolok, hanem már a keményebb, utolsó kilókkal küzdő diétára. Igen, igen, amikor már nem eszünk gyümölcsöt, amikor már nincs diétás édesség, amikor nincs már boltban vásárolt protein csoki.

Ilyenkor szoktam browniet készíteni. Csoki imádó voltam, vagyok és maradok is.
Több brownie receptet kipróbáltam, lássuk hát sorra őket.

CSOKIS BROWNIE
Hozzávalók: 150 g 80%os étcsoki, 180 g vaj, 150 g cukorhelyettesítő csipet só, 3 tojás, 150 g zabpehely (durum, tönköly, CH csökkentett) liszt, fél zacsi sütőpor
A csokoládét a vajjal, a cukorral, és csipet sóval olvasszunk fel vízgőz felett.
Majd hűtsük langyosra, és egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A lisztet szitáljuk át, és adjuk hozzá a sütőport. Keverjük homogén masszává. Egy 20x20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Hűtsük le, majd hűtőben pihentessük pár órát.

Ez még a szinten tartó diétában is inkább reggelire, délelőtt, vagy edzés előtti energiának számít a vaj, és a zabpehelyliszt energia tartalma miatt. Ajánlom azoknak, akik most kezdenek életmódot váltani és az első kísérleteket teszik a „mit egyek, ha édességre vágyom” kategóriában.

SÜTŐTÖKÖS BROWNIE
Hozzávalók:
20 dkg vaj,
18 dkg étcsokoládé,
15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer,
3 tojás,
130 g durum/zab/ teljeskiörlésű liszt,
csipet só,
10 dkg natúr kesudió és dió darabosra vágva vegyesen,
1 ek kakaó

A tetejére:
4 csésze (1 csésze 2,5 dl) nyers reszelt sütőtök,
fahéj ízlés szerint

Elkészítése: A lereszelt sütőtököt ( 3 evőkanálnyi kivételével) egy edényben a cukorral és a fahéjjal néhány perc alatt összepároljuk és hűlni hagyjuk. Gőz fölött a vajat a kis darabokra tördelt csokoládéval együtt megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.  A tojásokat, a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük majd a kihűlt csokimasszához kavarjuk. Végül a liszt-kakaó keveréket is belekeverjük. A masszát egy kivajazott 20 x 30-as tepsibe töltjük,  megszórjuk az előpírított diófélék felével és ráhalmozzuk a lecsepegtetett sütőtököt. Végül a tetejére szórjuk a maradék nyers reszelt sütőtököt és a maradék diót. Előmelegített 170 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Ez a sütim nyerte el a 3. helyezést a Csomádi Tökfesztivál sütiversenyén. Szerintem nagyon finom, de megint nem a legdiétásabb a vaj, a liszt és a sok cukorhelyettesítő miatt. Szintén a diétát most kezdőknek ajánlom.


PROTEIN BROWNIE
Hozzávalók:
100 g apróra darált magkeverék
2 adag csokis fehérjepor
2 tojás
2 ek. édesítetlen kakaópor
édesítő ízlés szerint
1 dl tej
2 banán (pürésítve)
pici sütőpor
Mindent egy tálban össze kell keverni és 150 fokon kb. 30 percig sütni.

Ez már lightosabb, mint az előző, sőt, ha a 2 tojást felcseréled 3 tojásfehérjére, akkor még könnyítesz rajta. Energiáját a banán és a magok adják.  Nekem a kedvencem. Ez belefér a szinten-tartó diétába.


BROWNIE KARFIOLBÓL
 Hozzávalók
400 g karfiol
60 g csokis protein
20 g kókuszreszelék darálva
20 g natúr kakaó
2 tojás + 1 fehérje
30 g darált dió, vagy darált mandula
1 narancs leve
2 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 kk. fahéj
édesítő ízlés szerint
plusz diódarabok

Elkészítés
A karfiolt puhára főzzük, majd turmixoljuk és a többi hozzávalóhoz keverjük.  170 fokon süsd egy bő 40-50 percig. Hagyjuk kihűlni.

Hát kérem szépen, ez a csúcsok csúcsa, már csak azért is, mert annyira light, hogy megmondom őszintén én még az utolsó kilóknál is bátran megenném, igaz, hogy csak reggelire, vagy edzés előtt, de akkor is! Ha jó a proteined, akkor az édesítőből sem kell sok, a két tojást fel lehet cserélni 3 fehérjére, a dió legyen mandula és akkor totál diétás lesz!

Ami fontos, minden esetben a sütőpapír, vagy a szilikonforma. A lassú, alacsony hőfokon történő sütés. Az, hogy hagyd kihűlni a formában, majd utána fordítsd ki. Ne haragudj rá, ha kicsit összeesik, mire kihűl, ilyennek kell lennie.
Fogyaszd mértékkel és ne esténként. Tedd jól záródó tálba és tartsd a hűtőben, egy teljes adagot be lehet osztani egy hétre. 

A recepteket a Fitbuilder oldalról a Mástészta blogról vettem, amiket kipróbáltam végig kóstoltam, és most veletek is megosztottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...