Advent utolsó vasárnapján a család nagy kedvencét készítettem el. Mindenki imádja, ezt a diós, mandulás, krémes tortát.
Elkészítettem úgy, hogy minimális szénhidrát tartalma legyen. Nem volt nehéz, hiszen nagyrészt mandula és dió az alapja, és persze a zsiradék. Így ketogén, vagy alacsony szénhidrátot tartó diétázóknak ajánlom elsősorban.
A tésztához
- 6 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 100gr édesítő
- 1 citromból nyert citromhéj
- 100gr darált mandula
- 30gr NoCarb sütőmix
A krémhez
- 6 db tojássárgája
- 80 g édesítő
- 1 kávéskanál NoCarb konjak liszt
- 2.5 dl alpro cukrozatlan mandulatej
- 2 csepp mandulaaroma
- 40gr dió darálva
- 20gr cocomas
- 0,5dl meleg víz (esetleg lehet pici nescafe)
- 200 g vaj
A tetejére
Elkészítés:
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk az édesítőt, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
- A darált mandulához hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.
- Három részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.
- mivel én egy szögletes tortát készítettem, így én nagy tepsibe tettem a tésztát és azt vágtam 6 felé, így nem kell külön-külön megsütni a kerek lapokat. (Ha kerekre csinálod: 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük) és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
Krém elkészítése:
- A tojássárgáját alaposan elkeverjük a édesítővel.
- Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte zárjuk el.
- A cukrozatlan mandulatejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.
- Az egészet visszaöntjük az edénybe, hozzáadjuk a konjak lisztet, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
- Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.
- Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot (vagy mandularomát), és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.
A teteje készítése
- Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
- A kókuszzsírt a vízzel felmelegítjük, és elkeverjük benne a vaníliás proteint. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.
- A fehér krémet rákenjük, a maradékhoz krémhez pedig hozzátesszük a kakaóport és az így készült kakaós krémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére, ha kerek, ha szögletes, akkor lehet csíkokat húzni vele.
- Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk, vagy hullámmintázzuk a tortát.
8 felé osztva, 1 szelet tápértéke: kcal: 490.41 , fehérje: 16.71gr, szénhidrát: 3.05gr, zsír: 44.71gr
Eszterházy torta diétásan
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése