2015. december 19., szombat

Eszterházy torta diétásan

Advent utolsó vasárnapján a család nagy kedvencét készítettem el. Mindenki imádja, ezt a diós, mandulás, krémes tortát.


Elkészítettem úgy, hogy minimális szénhidrát tartalma legyen. Nem volt nehéz, hiszen nagyrészt mandula és dió az alapja, és persze a zsiradék. Így ketogén, vagy alacsony szénhidrátot tartó diétázóknak ajánlom elsősorban.


A tésztához


  • 6 db tojásfehérje

  • 1 csipet só

  • 100gr édesítő

  • 1 citromból nyert citromhéj

  • 100gr darált mandula

  • 30gr NoCarb sütőmix

A krémhez


  • 6 db tojássárgája

  • 80 g édesítő

  • 1 kávéskanál NoCarb konjak liszt

  • 2.5 dl alpro cukrozatlan mandulatej

  • 2 csepp mandulaaroma

  • 40gr dió darálva

  • 20gr cocomas

  • 0,5dl meleg víz (esetleg lehet pici nescafe)

  • 200 g vaj

A tetejére


  • 10 db mandula vagy dió díszítenieszterházy torta készítése

  • 15gr vaníliás protein

  • 0.2 dl víz

  • 1 kk 22%-os kakaópor

  • 20gr kókuszzsír

  •  

Elkészítés:


  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk az édesítőt, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.

  2. A darált mandulához  hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.

  3. Három részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.eszterházy torta készítése 2

  4. mivel én egy szögletes tortát készítettem, így én nagy tepsibe tettem a tésztát és azt vágtam 6 felé, így nem kell külön-külön megsütni a kerek lapokat. (Ha kerekre csinálod: 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük) és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.

Krém elkészítése:


  1. A tojássárgáját alaposan elkeverjük a édesítővel.

  2. Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte zárjuk el.

  3. A cukrozatlan mandulatejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.

  4. Az egészet visszaöntjük az edénybe, hozzáadjuk a konjak lisztet, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.

  5. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.

  6. Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot (vagy mandularomát), és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.

A teteje készítésediétás eszterházy torta


  1. Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.

  2. A kókuszzsírt a vízzel felmelegítjük, és elkeverjük benne a vaníliás proteint. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.

  3. A fehér krémet rákenjük, a maradékhoz krémhez pedig hozzátesszük a kakaóport és az így készült kakaós krémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére, ha kerek, ha szögletes, akkor lehet csíkokat húzni vele.

  4. Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk, vagy hullámmintázzuk a tortát.

 


8 felé osztva, 1 szelet tápértéke:  kcal: 490.41 , fehérje: 16.71gr, szénhidrát: 3.05gr, zsír: 44.71gr



Eszterházy torta diétásan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...