A karácsonyi menüt sokan kérdeztétek már tőlem.
Gyerekkoromat idézi nekem mindig a karácsony. Nagyszüleimmel együtt töltöttük az estét. Kisiskolásként műsort is adtunk elő. Még színházjegyet is osztottunk a “nézőknek”. A két húgommal verseket tanultunk be és előadtuk. Apukám reggel már a halat pucolta, anyukám még takarított, sütit sütött, mi pedig a fenyőt díszítettük. Délután a versengés a fürdőszobáért, hogy mindenki csinosan állhasson a karácsonyfa mellett. A menü otthon mindig halászlé volt, mákos tészta és rántott hal tartár mártással. Anyukám ezer féle süteményt készített, a bejglit, a hókiflit, a zserbót mindenképpen, amikor már mi is besegítettünk neki a konyhában, akkor a kedvencünket a csokis kókuszkockát a húgommal együtt csináltuk. Hiányoznak ezek a pillanatok, de most örülök, hogy anyukám mintájára én ugyanúgy készülök a karácsonyra, mint ahogy tőle láttam. Remélem, ha egyszer unokáim lesznek, akkor az ő otthonukban is hasonlóan zajlik az ünnep és visszalátom a szokásokat. Karácsony két napját a nagyszülőkkel és az unokatestvérekkel töltjük.
Itthon a fiúk még kisebbek és hát nem lányok, nem az első dolguk a takarítás vagy a konyhai segédkezés, sőt az ételek között is válogatósak, így nem könnyű. Néha előfordul, hogy az utolsó pillanatban akarnak mézeskalácsot sütni, de nem is a sütés a lényeg nekik, hanem a cukormázzal való rajzolás a kihűlt sütire. Azért ez így jó. Reggelizés után délelőtt fát díszítünk. Volt egy mese (Juhász Magda: Betlehemi Mese c.), amit kis korukban sokat olvastam, mely arról szól, hogy megszületik a kis Jézuska, az erdei állatok pedig ajándékot visznek neki, halkan a Jászol előtt egy fenyőt díszítenek fel, csillag van a tetején. Ez a sztori itthon is, hogy a fát mi a Jézuska születésnapjára díszítjük ajándékba neki minden évben. Az ajándékokat pedig egy Angyal hozza, aki annyira fényes, hogy nem is látjuk, még a csillagoknál is erősebb a fénye.
A fenyő felállítása és feldíszítése után gyorsan összeporszívózom a nappalit, ebéd után felmosom a konyhát, úgy éppenhogycsak-módra és inkább azzal foglalkozom, hogy milyen szép ez az ünnep, milyen jó illata van, és milyen izgatott mindenki. A mosást napokkal előre elintézem, hogy ne kelljen már a száradó ruhákkal sem foglalkozni. A süteményt 23-án készítem, amit csak tehetek megcsinálom előző napon, így minél kevesebb időt kell a konyhában töltenem. Így is ott töltöm azt az időt, amit nem a fitnesz teremben töltök.
A menünk? Nálunk minden évben Életem, a fő kóstolóm mindig kitalálja, hogy mit szeretne enni, ezt én elkészítem “ehető”, azaz diétás verzióban és kész is van a karácsonyi menünk. Idén a stiler.blogról nézett menüt.
Az ő családjában a borleves hagyomány, nem szerettem, most már szeretem, nagyon is szeretem, sőt, másnap anyukámnak készítek egy újabb adagot, mert már ő is szereti.
Ebédünk: Borleves diétásan és Kókusztejes curry csirke diós salátával
Vacsora: Tokaji aszús libamáj brüllé, pirított NoCarb cipóval
Desszert: NoCarb csodás csilis csoki szuflé
A tálcán pedig: NoCarb diós zserbó és NoCarb mákos-meggyes bejgli
A gyerekmenü: Paradicsomleves, rántott csirkemell és halrudacska, sültkrumpli, majonézes kukorica.
Borleves
- 1 l édes fehérbor
- 10 dkg eritrit
- 1 rúd fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 8 tojássárgája
A bort az édesítővel és a fűszerekkel 10 percig forraljuk. 5 perc elteltével a citrom levét és a reszelt héját beletesszük. A tojások sárgáját habosra verjük, majd folyamatosan keverve, lassan a borba csorgatjuk. Amikor kicsit besűrűsödik, kész. Melegen esszük, anyukám pedig kizárólag hidegen.
Tokaji aszús libamáj brüllé
- 15 dkg libamáj
- 1,5 dl unsweetened mandula tej
- 1 kiskanál tengeri só
- csipetnyi fehér bors
- 1,5 dl tejszín
- 6 tojássárgája
- 1 dl tokaji aszú
A libamájat még hidegen megtisztítjuk. Az összes hozzávalót egy magasabb edénybe rakjuk, botmixerrel pürésítjük, és átszűrjük, majd kis kerámia edényekbe adagonként kiöntjük. A tepsit harmadáig vízzel megtöltjük, a kis edényeket a vízfürdőbe állítjuk, majd 110 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 100 °C) 40 percig gőzöljük. Lágy, kenhető állagú májkrémet kell kapjunk.
Kókusztejes curry csirke
- 4 szelet (kb. 60 dkg) fiatal csirkemellfilé, ujjnyi vastagságúra szeletelve
- tengeri só
- 2 evőkanál hidegen préselt szőlőmagolaj
- 3 dl kókusztej
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 mokkáskanál curry fűszer
- 1 mokkáskanál chilli pasta
- 1 kis (kb. 1 dkg) reszelt gyömbér leve
Az ujjnyi vastagságúra szeletelt húst megsózzuk, serpenyőben, közepes lángon, az olajon elkezdjük sütni. 5 perc után megfordítjuk, majd további 5 perc után a kókusztejet ráöntjük, a fokhagymát, a piros currypasztát (chilli és curry keveréket) és a gyömbér levét beletesszük. Lefedjük, és további 10 percnyi főzés után kész. Köretnek basmati rizs vagy diós saláta remekül illik hozzá.
Karácsony nálunk és menü
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése