2016. augusztus 9., kedd

Tested szerinti diéta

Azt már biztos látod, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. Az egyik ember a felső testére hízik, a másik körbe a hasára, a harmadik a popsijára és a combjára. Ezek szerint nem is egyforma út vezet a sikeres fogyáshoz sem? Lehet, hogy az edzésünknek sem kéne egyformának lenni?


Igen, igen, ez így igaz!


imagesKY4ZHHAFEbben a diétában négy típust különböztetünk meg, melyeket a hormontermelő mirigyekről neveztek el: pajzsmirigy, agyalapimirigy, petefészek és mellékvese típusokat. Fura egy dolog ez! Ezek közül az egyik dominál nálad, és egy másik dominál másnál. Ennek a mirigynek a dominanciája határozza meg, hogy melyek azok az ételek, amiket előszeretettel eszel, stimulálják a mirigyedet, átmenetileg tök jól érzed magad tőle, de emiatt is hízol. Könnyen magadra ismerhetsz, az is lehet, hogy kicsit kevert típus vagy és akár két típusban is magadra találsz.


Pajzsmirigy-típus testalkata, tulajdonságai:


pajzsmirigyKarcsú, vékony csontozatú. Fiatalon akár mit megehetett mindent, sosem hízott. Később, ha felborul az egyensúly, akkor akár 10 kilót is felszedhet. A nap folyamán vannak aktív és kevésbé aktív szakaszai is, inkább délutántól nyugisabb. Igazi koffein-függők, gyakran kimerülnek. Imádja a szénhidrátot, a koffeint, az édességet, ha elfogyasztja rövid ideig jól érzi magát, majd újra lemerül. Sokszor fáradtan ébred, lendülettel teli és dél körül újra kimerül. Gyakran fázik a kezük, a lábuk, alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint jellemzi őket. Hajlamosak allergiára, elképzelhető a száraz bőr és töredező köröm is.


Ami tiltó listás élelmiszer: Kávé, tea, koffeines italok, “pörgetők”, édességek, gyümölcslevek, gyümölcsök, lekvár, zöldtea, fehér liszt, zsírban sült ételek.


A legjobb élelmiszerek neki: spárga, uborka, zeller, cukkini, leveles zöldségek, csírák, tofu, babfélék, gomba, alma, citrom, ananász, szilva, dinnye, cseresznye, szőlő, narancs, körte, árpa, barna rizs, búza, zab, sajt, joghurt, olivaolaj, halak, marhahús, szárnyasok, tofu, tojás.


Mellékvese-típus testalkata, tulajdonságai:


mellékveseZömök, erős testalkatú, nem vékonyak. Jellemzően előre, mellkasra és hátra híznak, nőknél a mellek is nagyobbak. Kezük és lábuk rövidebb, széles a válluk és a csípőjük, derékra híznak, háj-szerűen, formátlanok lesznek. Pocakjuk erősen kidomborodik, gyakori gondjuk a székrekedés és a magas vérnyomás. Ők az almatípusok. Viselkedésükre jellemző, hogy aktív, vezető személyiségek, igazi ragadozók, húsevő. Kedvence a hús és a csoki! Sokszor stresszel, délutáni nassoló.


Tiltólistás élelmiszerek: Vöröshúsok, zsírban sült ételek, fehér liszt, sós ételek


A legjobb ételek neki: káposzta, karfiol, spárga, sárgarépa, padlizsán, paradicsom, burgonya, hagymafélék, hüvelyesek, alma, körte, barack, áfonya, citrusfélék, árpa, kukorica, hajdina, köles, barna rizs, olivaolaj, szezámolaj, szárnyasok, tofu, halak, tojás mértékkel.


Agyalapimirigy-típus testalkata és tulajdonságai:


AgyalapiTestükhöz képest a fejük, az arcuk nagyobb, fiús alkat, egyenletesen híznak. Ébredés után a legaktívabb, hajlamosak gyakran megfázni, gyulladásokra, bélproblémákra panaszkodnak. Elvileg elvan néhány doboz joghurton, tejtermékeken egésznap, pedig nem tesz jót neki. Gondolkodó típus. Mivel a tejtermékek serkentik ezt a mirigyet, így az egyensúly kialakításához el kell hagyni ezeket.


Tiltó listás élelmiszerek: tejtermékek, tejszínes, tejes fagylaltok, jégkrémek, sajtok, fehér liszt, cukor, zsírban sült ételek.


A legjobb számára: párolt karfiol, zöldbab, spárga, gombafélék, padlizsán, hagymafélék, vesebab, alma, mandarin, szőlő, citrom, szilva, grapefruit, magvak, hajdina, árpa, barna rizs, szárnyasok, halak, marhahús, tojás, tofu, olivaolaj, szezámolaj.


Petefészek-típus testalkata és tulajdonságai:


petefészekNyilván ide csak nőket sorolunk, a tipikus körte alkatú nőket. Jellemző rájuk a szélesebb csípő, vastagabb boka, keskeny csukló. Hasa laposabb, popsija kerekebb, combja vastag. Reggel is aktív, elég neki egy kávé délig, de este van igazán jó formában. Imádja a csípős, fűszeres ételeket, és a csokoládét. Érzékeny típus, hamar fel kapja a vizet.


Tiltólistás ételek: fűszerek, zsírban sült ételek, belsőségek, vaj, jégkrém, tortakrémek


Javasolt élelmiszerek: brokkoli, káposzta, karfiol, spárga, zöldbab, hagymafélék, répa, retek, cékla, gomba, burgonya, cukkini, bab, vörös lencse, banán, cseresznye, meggy, datolya, grapefruit, szőlő, citrom, mandarin, nektarin, narancs, ananász, szilva, búza, zab, rizs, szezámolaj, olivaolaj, szárnyasok, tojás, hal, tofu, marhahús, barna rizs, bab.


Természetesen ez most nem azt jelenti, hogy csupán ezeket az élemiszereket fogyaszthatod, hanem inkább azt, hogy elsősorban ezek vannak rád jó hatással.


Amennyiben személyre szabott étrendre van szükséged, keress meg! Klikk IDE !


Az egészséges életmódhoz nem csak étrendre van szükséged, hanem időre, jó szervező készségre, időbeosztásra, motivációra. Ha motivációs találkozóra van szükséged, keress meg. Klikk IDE!


Ajánlom figyelmedbe a Fitt Market Shop egészséges, diétás, bio élelmiszereket forgalmazó webáruházat, ahol minden szükségeset meg tudsz rendelni, és országosan házhozszállítják, vagy a GLS csomagpontokon saját időbeosztásod szerint átveheted. Klikk IDE, hogy körülnézz!


 


 


 



Tested szerinti diéta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...