2016. szeptember 25., vasárnap

A leghasznosabb élelmiszerek

Citrom savanyú íze miatt azt gondolnád, hogy savasít, pedig a legjobb lugosító étel. Kezd a reggelt egy pohár langyos citromos vízzel. A kávét mindig reggeli után fogyaszd el! Én mindig ezzel kezdem a napot!


Cukkini alapélelmiszer a diétában. Fogyasztható grillezve, nyersen salátába, sütve, tölte, krémlevesként, bárhogy és bármikor. Én grillezve vagy nyersen szoktam leggyakrabban enni.


Hasznos zsiradékok a hidegen sajtolt extra szűz olivaolaj és lenmagolaj. A lenmagolajat salátára öntetként, az oliva olajat pedig sütéshez főzéshez használom. Ezenkívül a kókuszolaj, az MCT olaj is nagyon gyakori a konyhámban, a tányéromon, a poharamban.


A lazac az a halfajta, amelyik kedvére úszkál az óceánban, étrendjén olyan friss halak találhatók, amelyek még, a náluk is kisebb halakat megevő, halakkal táplálkoznak. A táplálkozási láncuk végén az algák találhatók, nekik köszönhető a lazachús egészségre gyakorolt jótékony hatása. Az algák büszkélkedhetnek a szívre rendkívül jó befolyást gyakorló speciális zsírfajtával, az omega-3 zsírsavakkal. Ezek a zsírsavak megakadályozzák a vérrögök keletkezését, a szívtrombózis kialakulásának veszélyét. Lecsökkentik a triglyceridek és az LDL (rossz) koleszterin szintet. A kutatók úgy vélik, hogy az omega-3 zsírsavak megakadályozhatják azoknak a gyulladáskeltő anyagoknak a képződését is, amelyek olyan autoimmun betegségeket okoznak, mint a reumatoid arthrítisz és a lupus. Ráadásul még a kutatók azt is kiderítették, hogy az omega-3 zsírsavak képesek hatást gyakorolni az agysejteket körülvevő zsírrétegekre, és bármennyire furcsának is tűnik, segíthetnek az agysejteknek megvédeni önmagukat az öregedéssel járó Alzheimer kór ellen. Az omega-3 zsírsavak egyébként megtalálhatók még a hering, a makrella és a kékhalak húsában.         


Uborka szintén alapélelmiszer a diétában és a vízhajtás során. Mindennap el kellene fogyasztani egy kígyóuborkát nyersen.


Petrezselyem egy olyan zöldfűszernövény, melyet frissen, nyersen kellene fogyasztanunk, ennek ellenére sokan inkább csak a főzés során szárítva használják. Zöldségturmixok alapját képezze. A vízhajtáshoz elengedhetetlen.


Spenót a folsav és B vitamin tartalma kiemelkedő. Anyagcsere gyorsító hatása is ismert. Ha fogyni szeretnél, akkor hetente egyszer szerepeljen a menüdben. Rendszeres fogyasztása könnyíti a tanulási folyamatokat, pörgeti az agyműködést. A spenót folsavban gazdag, nemcsak arra jó, hogy segít megelőzni a csecsemőknél az idegcsatorna rendellenességek kialakulását, de csökkenti a vérben lévő homocisztein szintjét is, amely egy szívbetegségeket okozó, véredényirritáló, aminósavfajta. Hasonlóan hatékony hatást fejt ki a spenótban található két fitovegyület, a lutein és a zeaxantin, melyek védelmet nyújtanak a retinahártyán megjelenő, és vakságot okozó foltképződéssel szemben. Egy csészényi spenót csupán 41 kalóriát tartalmaz zsír nélkül. spenot-03


Mandula értékes aminosavakat tartalma, telítetlen zsírokban gazdag, tele van vitaminnal, és finom rágcsálni való. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő. Számos dióféle, közöttük a pekándió és a szelídgesztenye, tartalmaz még ellagic savat is. Az előzetes kísérletek azt bizonyítják, hogy az ellagic sav beindít egy apoptozis nevű folyamatot, amely során a ráksejtek önmagukat megsemmisítik. A dióféléknek van még egy előnyös tulajdonságuk: tartalmazzák a szívbetegségek és a rák megelőzését elősegítő hatékony antioxidánst, az E vitamint. Mik a hátrányaik? Magas kalóriatartalmuk miatt – grammonként 60 kalória – könnyen elhízáshoz vezet nagy mennyiségű fogyasztásuk, “nassolásuk”. Ezért fogyasszon belőlük el egy maroknyit egy alkalommal, és ne pedig egy egész tállal.


dio1Brokkoli fogyasztása során lúg raktározódik el. A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításához szintén hetente egyszer 20-30dekát együnk meg belőle köretként párolva. A brokkoliban lévő, sok növényi alapú vegyianyag között megtalálhatjuk a sulforaphane és az indole-3-carbinol elnevezésűeket, amelyek már akkor képesek méregteleníteni a rákkeltő anyagokat, mielőtt azok kárt okozhattak volna. A nők szervezetében a mellrák kialakulásáért okolt ösztrogént, az indole-3-carbinol egy sokkal jobb indulatú formává alakítja át.


Ananász segíti a fehérjék megemésztését, javítja a máj, epe működését.



A tojás elengedhetetlenül fontos az agy egészségéhez, nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis kolint, B12-vitamint és folsavat, melyek mind lényegesek az idegsejtek megfelelő működéséhez. A várandósok számára különösen lényeges a folsav, mert segít az idegcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. A tojás a csontoknak is jót tesz, nagyszerű forrása ugyanis a D-vitaminnak, ami a kalciummal együttműködve erősíti a csontjainkat. A kalcium és a foszfor (mely szintén megtalálható a tojásban) segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását és segít megőrizni a csont egészségét. A tojásban olyan aminosavak és ásványi anyagok (szelén, vas, cink) vannak, melyek helyreállítják a károsodott haj és köröm egészségét, erőssé és egészségessé teszik őket, segítenek a pattanások elleni harcban, tehát összességében megszépítik a külsőnket.


Egyél sok halat, és párolt zöldséget. Kerüld a cukrot, az élesztőt tartalmazó ételeket. És ne feledkezz meg a megfelelő folyadékról. Ásványvíz, zöld tea, gyógynövény teák, melyeket kúra szerűen igyál.




Két szuper turmix, melyekkel akár egy-egy köztes étkezést is kiválthatsz.




Shrek – turmix 
10dkg spenót
fél avokádó
fél kígyóuborka

egy lime leve

1 tk NoCarb almarost
egy marék friss petrezselyem







Pina-Colada Shake
2dl kókusztej
fél ananász


20g NoCarb alma-fahéj ízű shake por



A leghasznosabb élelmiszerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...