2016. október 25., kedd

A tojás

A tojás nálam alap élelmiszer. Mindennapom azzal kezdem. Tojásrántotta maradékokkal.


Miért fogyasztok tojást, elmondom most neked:


A tojás három fő részből áll, a fehérjéje, a sárgája és a meszes héjból.


Egy átlag tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje, 30 százaléka sárgája. Átlagos tápanyagtartalma: 68 kcal, 5,4 g fehérje, 4,8 g zsír, 0,3 g szénhidrát.  wp_20161018_19_48_17_pro


A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez elengedhetetlen, esszenciális aminosavakat is tartalmaz. A tojásfehérje 90%-a víz, míg 11-13%-a szárazanyag, melynek döntő része fehérje.


A tojássárgája gazdag vitaminokban, a tojás minden vitaminja megtalálható benne. A tojás zsírtartalma és összetétele is ideálisnak mondható, több mint 60 százaléka telítetlen zsírsav.


A tojás optimális arányban taralmazza telített és telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérje-, valamint megfelelő vitamin- és ásványianyag-forrás, mely az ősidők óta meghatározó tápláléka az emberiségnek. A tojás biológiai értékét tekintve előkelő helyen foglal helyet, az anyatejhez hasonlóan.


wp_20160915_06_39_47_proA vitaminok biológiailag aktív, szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. A tojás vitamintartalma is jelentős, hiszen a C-vitaminon kívül az összes vitamin megtalálható benne (A, D, E, B2, B6, B12, folsav, pantoténsav stb.). Az ásványi anyagok közül foszfort, vasat, cinket, kalciumot, nátriumot, káliumot, szelént, magnéziumot tartalmaz. Ásványi anyag szükségletünk csaknem felét a kalcium, míg negyedét a foszfor teszi ki.


A legfontosabb közülük az a D-vitamin, mely a hagyományos magyar étkezési szokások mellett jelentős mennyiségben található a tojásban, azaz a természetes hazai források közül a legeslegelső.


Mint zsiradékon vitamin csak elegendő mennyiségű epe(sav) jelenlétében képes fölszívódni a bélből és ezt követően majd a vérből a célsejthez eljutni, amit saját hordozó közege, a tojás zsírjai – epehajtó és epeürítő hatásuk révén – rendkívül hatékonyan elősegítenek.b5e68ec2-8158-42ba-aaaf-b0e84a53b26f


A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor fölszívódását a bélből, ha a táplálékban elegendő a kalcium és a foszfor. Legfőbb szerepe azonban a vérben biztosítani e két elem szintjét úgy, hogy fontos életműködésekhez legyenek azonnal fölhasználhatók elegendő mennyiségben (pl. az izmok tevékenységéhez). A kalcium-anyagcserét és így a csontképződést szabályzó hatása mellett szükséges a bőr épségének megőrzéséhez, és segíti az érésben a csontvelő és az immunrendszer bizonyos sejtjeit, de az éretlen daganatsejtek éretté alakulását is.


13 dkg lazacban, 22 dkg kaviárban, 65 dkg májban, 16 dkg margarinban, 22 liter tejben és 1 kg 20 dkg sajtban van annyi D-vitamin, mint 1 db tojásban.


 


Felhasznált forrás: Szamos Miklós – Tojáskönyv



A tojás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...