2017. március 27., hétfő

Izületi problémák - így gyógyítsd meg önmagad

Ha időben felfedezed az elváltozások korai tüneteit, elkerülheted a későbbi állandó gyógyszerszedést vagy akár a műtétet. Ha mégsem, a fájdalmak akkor is csökkenthetők, így a mozgás újra könnyeddé válhat.


Az ízületi gondokat összefoglaló, köznapi néven csak reumaként szoktuk emlegetni, ide sorolhatók az ízületi kopások, gyulladások, gerincpanaszok, a csontritkulás, a köszvény, illetve más olyan betegségek, amelyeknek gyakori velejárói az efféle fájdalmak.


El sem hiszed, de a táplálkozás megváltoztatásával ezen is változtathatsz!


zsirfalo_dieta-02


A tudósok bebizonyították, hogy a  lényegesen kevesebb húst tartalmazó táplálkozás sokat javíthat a már kialakult problémán. Természetesen itt nem a teljes húsmentes életről beszélünk. A halak maradnak! Hetente 2-3 alkalommal is eheted, a benne lévő omega-3 zsírsavak jótékony hatása miatt. Ha nem vagy halimádó, az említett zsírsavakat olyan olajok segítségével is bejuttathatod a szervezetedbe, mint a búzacsíra, a repce- vagy a lenolaj. Én sem kedvelem a halat, de alufóliában sok zöldséggel együtt megsütve, jól fűszerezve hidd el, meg lehet enni!


A kalciumot savanyított tejtermékekből pótolod azt, ilyenek a sovány sajtok, a joghurt, a kefir vagy a túró. Amennyiben ezek más okból kifolyólag tiltólistán vannak a számodra, vagy nem szereted őket, akkor még mindig ott vannak lehetőségként az olajos magvak, a tojáshéjpor, tiszta kollagénpor vagy a mák, vagy akár a magas százalékban felszívódó kalciumtabletták (Kacitrio) Ez utóbbiak esetében ajánlott a táplálékkiegészítők közt keresgélni.


Mozogj, krémezz, masszírozz!


A mozgás is sokat javíthat a gondokon, lehet az személyre szabott gyógytorna, de jóga, tánc, séta, kerékpározás vagy akár vízitorna is. Streching, SMR hengerezés, edző mellett végzett gyakorlatok mind segítenek a problémán.


plakát2


A pakolások is csökkentik az esetlegesen kialakult gyulladást. Erre szolgálhat az iszap- vagy az agyagpakolás, de otthon is készíthetsz hasonlót túróból is: keverd el joghurttal vagy kefirrel, és éjszakára helyezd egy kendőbe téve az érintett területre. Akár melegen, akár hidegen is felrakhatod, ahogy jobban esik a számodra. A káposztalevél – kicsit megsodorva, mézzel megkenve – szintén hatásos lehet pakoláshoz.


A kipirosodott, szinte izzó ízületekre jólesően hathat a hideg, ezért jeges borogatást is tehetünk rá, de természetesen ezúttal nem hosszú időre. Ez segíthet abban, hogy mihamarabb megszűnjön a duzzanat és a gyulladás.


Gyógynövényekből készült dunsztkötéssel is támogathatjuk a gyógyulást: forró vízzel gőzöljünk meg árnikából, csalánból, nyírfából és fűzfakéregből készült keveréket, majd mikor már kissé kihűlt, néhány órára kössük az érintett ízületre.


 


Honeycomb.


A tengeri sós fürdő kiváló fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással bír, de készíthetünk finom illóolajos fürdőt is széna-, fenyő- és eukaliptuszolajjal.


A rendszeres szaunázás, gőzfürdőzés segíti a méreganyagok bőrön keresztül történő távozását, így azokkal együtt a gyulladást kiváltó anyagok egy részétől is megszabadulhatsz.


Szeretnéd, hogy segítsek? Online vagy személyes személyre szabott étrend és életmódtanácsadás!


A Mozdulj Anyu zárt csoportokban pedig szívesen látunk, ahol beszélgethetsz anyukákkal, akik szintén életmódváltásra adták fejüket. Vegyél részt edzéseinken, és gyere el teadélutánjainkra is!

 A Ye Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 15% kedvezményt kaphatsz!

A Best-Body-Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 5% kedvezményt kaphatsz!

A Fittmarket-Shopba kérlek itt regisztrálj, nézz körül és vásárolj kedvedre NoCarb termékeket, gluténmentes, cukormentes, laktózmentes, paleo élelmiszereket!

 



Izületi problémák - így gyógyítsd meg önmagad

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...