2017. március 10., péntek

Terhesség alatti éhezés - pregorexia

A pregorexia kifejezés az angol pregnant (terhes) és az anorexia szavak összetételéből keletkezett. Arra a speciális táplálkozási zavarra vonatkozik, amikor a leendő édesanya képtelen elfogadni a várandóssággaterhes5l járó plusz kilókat, és szigorú diétát, illetve megterhelő edzéseket folytat, hogy terhessége alatt is megőrizze vonalait, valamint azért, hogy a szülést követően minél hamarabb visszanyerje leánykori alakját.


Legtöbbször azok a nők esnek a pregorexia áldozatául, akik már a várandósságuk előtt is küzdöttek valamilyen evészavarral – jellemzően ők azok, akik a valóságosnál is kerekebbnek látják magukat a terhességük alatt.


Sokkoló celebvilág


A média az egyik legagresszívabb stresszor – a sokszor egyébként is nagy nyomás alatt élő – kismamák mindennapjaiban. A merész, testhezálló (kismama)ruhák tovább erősítik azt az elképzelést, mely szerint pocakosan is karcsúnak kell maradni, a TV képernyőjéről pedig ömlenek a szülés után is filigrán testalkatú sztármamikról szóló híradások, akik alighogy életet adtak gyermeküknek, máris bikiniben pózolnak a kamerák előtt. Ezek az üzenetek fokozzák a kóros megfelelési kényszert, hatásukra aggasztó mértékben emelkedik a táplálkozási zavarokkal küszködők aránya a várandós nők körében (is). terhes 2


Betegség?


Sokan már a terhességük alatt különböző diétákat folytatnak, hogy a szülés után mielőbb visszanyerjék régi alakjukat. A jelenség – egyes vélemények szerint, betegség – létezését holland kutatók kezdték vizsgálni, de új-zélandi szakemberek is megerősítették létezését a közelmúltban.


Szélsőséges esetben akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat a pregorexia a baba egészségére nézve, ugyanis a hiányos tápanyagbevitel veszélyezteti a magzat méhen belüli egészséges fejlődését. Sajnos tény, hogy a pregorexiában szenvedő kismamák gyakrabban adnak életet kis súlyú újszülötteknek, valamint egyes immunrendszeri problémák is sűrűbben fordulnak elő a gyermekeiknél.


A kismama életvitelén kívül egyéb figyelmeztető jelek is léteznek, a betegség egyik legnyilvánvalóbb tünete a várt – a terhességi kor szempontjából egészséges – súlygyarapodás elmaradása. A testkép-, illetve evészavarban szenvedő kismamák legfőbb támasza a közvetlen környezete lehet, leginkább párja, a gyermek édesapja segíthet a megfelelő önértékelés/önbizalom kialakításában, vagyis abban, hogy a várandós nő szépnek érezhesse magát a terhesség ideje alatt is.terhes1


A fogyókúra ideje a szoptatás befejezését követően jön el!


A szülés utáni hetekben nem szabad diétázni, leghamarabb a 3 hónapos növekedési ugrás után lehet kezdeni a fokozatos életmódbeli változtatásokat. Az ételekben található méreganyagok – tartósítószerek, színezékek, stabilizátorok, stb. – a testzsírban raktározódnak el. Egy radikális fogyókúra esetén ezek a mérgek nagy mennyiségben szabadulnak föl a szervezetben, következésképp az anyatejbe is bekerülnek! (Ráadásul, minél gyorsabb a súlyvesztés, annál nagyobb koncentrációban.) Az egyetlen járható út a lassú, kiegyensúlyozott súlyvesztés; amely az óvatos, fokozatosan bevezetett diétának, valamint a rendszeres testmozgásnak köszönhető.


Mit javaslok én? Azt gondolom, hogy ÉLETMÓDVÁLTÁS már a baba-projekt előtt, és ezt az életmódot megtartani! Ne fogyóKÚRÁZZ! Ez, ahogy a weboldalam főoldalán is olvashatod, ez egy nem hetekig, hónapig tart, hanem egy ÉLETMÓD, az életed végéig – remélhetőleg minél tovább! Ne tedd tönkre magad! Élj egy olyan életet, amiben az energiaszinted emelkedik, ahol nem vagy fejfájós, nem fájnak az ízületeid, ahol egészséges családot láthatsz el mindennap!


 


A Mozdulj Anyu zárt csoportokban pedig szívesen látunk, ahol beszélgethetsz anyukákkal, akik szintén életmódváltásra adták fejüket. Vegyél részt edzéseinken, és gyere el teadélutánjainkra is!

 A Ye Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 15% kedvezményt kaphatsz!

A Best-Body-Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 5% kedvezményt kaphatsz!

A Fittmarket-Shopba kérlek itt regisztrálj, nézz körül és vásárolj kedvedre NoCarb termékeket, gluténmentes, cukormentes, laktózmentes, paleo élelmiszereket!


Terhesség alatti éhezés - pregorexia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...