2015. június 6., szombat

Mikor eszünk utoljára?

Te is úgy tudod, hogy este 7 után már nem eszünk? Hát meg kell cáfoljam ezt az állítást!

Általában a vacsora időpontja 18-19 óra közé esik. Aki diétázik, már nem szokott ezek után enni, mert azt gondolja, hogy ezzel fog fogyni.

Szóval, gondolj csak bele, hogy a tested egy gép, ami üzemanyaggal működik.  Ez a gép csak működik-működik egész nap. Részletesen nézzük a gép 24 óráját:

0:00 - 7:00 a gépünk pihen, alapjáraton működik (alvás időszaka), nem kap üzemanyagot, abból tudja magát fenntartani, amit még a pihenő időszaka előtt kapott, ami pont 7:00 óráig elegendő neki.

7:00 - 19:00 a gépünk működik, hol gyorsabban, hol lassabban, de gondolkodik, mozog, sőt még sportol is. 7-19 óra között 5 alkalommal megtankoljuk, azaz három óránként (7-10-13-16-19 órakor), minden tankolásnál úgy adagolunk, hogy az adott időpontban megfelelő minőségű és mennyiségű és összetételű üzemanyag legyen. Ha volt a gépünk erős intenzítású mozgásnak kitéve, akkor extra minőségű és mennyiségű anyag kell neki. (edzés előtti és utáni étkezés!)

19:00-22:00 óra között még mindig működik, de már nem kap üzemanyagot. Sőt láttam már olyat is, hogy erős intenzításon működő gépet sem tankolnak meg újra mielőtt átkapcsolják alacsonyabb üzemmódra. (lelkes fogyni vágyók elmennek futni és nem esznek utána már semmit, vagy anyukák, akik még ilyenkor főznek, teregetnek, takarítanak, gyerek után rohangálnak stb.stb.stb,)

22:30 - alacsonyabb üzemmód, úgy érzi, hogy pihen, de épp olvas, vagy filmet néz, ami koncentrációt igényel, legalább néhány cseppnyi üzemanyagért könyörög (úgy nasiznék valamit). De nem lehet, mert diéta van - gondolja.

24:00 óra elmegy aludni, de már 5 órája nem kapott üzemanyagot és még 7 órán keresztül nem is fog. Az alkatrészek hamarosan rozsdásodni fognak és tönkre mennek.

Na, gondoljunk csak bele, hogy miért is nem eszünk, ha nem is fekszünk le aludni? Vagy feküdjünk le akkor a vacsora után minél előbb, vagy ha nem így van, akkor együnk még egy hatodik étkezést. Amennyiben még bulizni is ménnénk, vagy éjszaka is dolgozunk, akkor újabb 3 óra elteltével egyél bátran.

Fontos az utolsó étkezés is legyen bármikor, ennél csak azokat a már ismert szabályokat kell betartanunk, mely szerint az étel legyen:
- elegendő mennyiség
- megfelelő minőség
- jó összetétel, jó arányok a tányéron
- legyen könnyen emészthető, rostban gazdag
Ilyen például egy tál saláta hússal, vagy egy fél doboznyi túró, esetleg egy protein turmix.

A folyadékról most se feledkezzünk meg!


Az egyél, hogy fogyjál, vagy a hogyan lehet hétszer enni egynap bejegyzésemet ajánlom még figyelmedbe.

A blogban, rengeteg receptet is találsz, keresgélj bátran. Ízelítőül: variációk túróra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...