2016. január 14., csütörtök

Diétázás útvesztőjében - gyümölcsök

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyümölcsöket azért szeretjük, mert édesek. Igen, valóban természetes cukrot tartalmaznak, fruktózt, de ez akkor is gyorsan felszívódó szénhidrát. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell róla mondani. Nézzük a lényeget.


Minél édesebb egy gyümölcs, annál több fruktózt tartalmaz, tehát magas a szénhidráttartalma (ananász GI 50, datolya GI55).


Minél érettebb egy gyümölcs, annál több fruktózt tartalmaz. Az érett banán “rosszabb” (GI 50), mint a zöld banán (GI 35).


Változó a rosttartalmuk. A körte magas rosttartalmú, mint egy egy narancs, de magasabb a fruktóz tartalma. Tehát? Ha már szénhidrát, a rost miatt lassabb szívódik fel. Melyik a nyerő? A körte, mert alacsonyabb a glikémiás indexe (GI30).


gyümölcs2A gyümölcsök születésünktől fogva életünk részét képezik. Nem mondom, hogy ne egyél gyümölcsöt, DE ne egyél friss gyümölcsöt ÉS aszalt gyümölcsöt, ÉS gyümölcslevet egyszerre reggelire, mert jó. Reggelire a zabkásához aszalt gyümölcsöt fogyaszthatsz, majd edzés előtt igyál egy facsart gyümölcslevet, edzést követően pedig fogyassz egy friss gyümölcsöt. Meg is van a napi gyümölcsadagot, megfelelő időpontokba, adagokra elosztva.


Mennyi egy adag gyümölcs? Egy maréknyi, kb. 80-100gr. Tehát egy közepes alma, egy normál narancs vagy másfél deci narancslé, egy kisebb banán, egy maréknyi bogyós gyümölcs.


Igen, a bogyósok! A bogyosók a nyerők! Ezek a legalacsonyabb cukor (fruktóz) tartalmú gyümölcsök, melyeket szinte büntetlenül lehet fogyasztani. Nem csak a fruktóz tartalmuk alacsony, de a glikémiás indexük is 30 alatti.


Top 10: Citrom, cseresznye, meggy, áfonya, ribizli, egres, eper, málna, szeder, graprfuit,


Attól, ha egésznap ananászt eszel, még nem ég a zsír! – ez remélem tiszta.


Miért jobb, ha egészben fogyasztod a gyümölcsöt? Mert akkor még van rosttartalma, a rost pedig lassítja a cukor felszívódását, nem ingadozik hirtelen így a vércukorszinted. Ha folyékony formában fogyasztod a gyümölcsöt, akkor a rostok és a rágás hiányában hajlamos lehetsz nagy mennyiséget fogyasztani. Nézd csak meg, mennyi egy darab (100gr) alma pürésítve, vagy egy narancs. A narancsot megpucolod, gerezdekre szeded és megrágod szépen lassan, míg a narancsot ha kifacsarod, lehörpinted és nem érzed úgy, hogy ez egy tízórainak nevezett étkezés volt.


A vitamin tartalmuk? Annyira alacsony a vitamintartalmuk és annyira kevés hasznosul belőlük, hogy a vitamin szükségleteinket ne a gyümölcsfogyasztással próbáljuk meg fedezni. Inkább kapszula formájában vigyük be a szervezet számára fontos vitaminokat.


Visszajelzés:


“Mióta mindenféle cukorfogyasztásomat megszűntettem, az alma és a banán túl édes gyümölcs nekem,  most már a szeder lett a kedvenc gyümölcsöm. Tele van vele a mélyhűtő.” – Éva



Diétázás útvesztőjében - gyümölcsök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...