2016. január 6., szerda

Matekozás a boltban

Élet cukor nélkül, avagy mi van a címkén?


Mivel a cukor nagyon sok bolti termékben el van bújtatva, minden címkét végig kell nézni, mielőtt a kosaradba teszed. Elsősorban kerülj minden feldolgozott ételt! Észre fogod venni, hogy minden címkén ott lapul a cukor! Elég nehéz így cukormentesen étkezni. Igaz?


A WHO szerint a felnőttek ajánlott napi cukoradagja nem haladhatja meg a 6 teáskanálnyi cukrot. Hínnya! Azért ennyit nem kéne bevinni!


A terméken kötelezően fel kell tüntetni a tápértékeket, ez így néz ki:cottage cheese
Tehát eszerint 100gramm cottageban 4,5gr zsír van és 3gr szénhidrát, fehérje 13gr. Az egész doboz 150gr, azaz minden értéket másféllel kell szorozni, ha elfogyasztjuk és miért is ne tennénk?


Így kell az összes terméknél vizsgálódni a boltban és osztani, szorozni folyamatosan.


Vannak olyan termékek, melyen az is fel van tüntetve, hogy egy szeletben mennyi van, vagy egy adagban.


sonka tápértékeAz egy adag általában a gyártó szerinti adag, nem feltétlenül egyezik meg a mi adagunkkal.  Ebben az esetben megint szorozzunk, a nekünk megfelelő, vagy az általunk elfogyasztott mennyiségre. Ilyen szokott még lenni a szeletelt kenyér, a müzlis doboz, a reggeli kekszek stb. de ezeket egyébként sem fogyasztjuk, mert iszonyú sok cukrot tartalmaznak.


A hozzáadott cukrokat úgy tudod megállapítani, hogy elolvasod az összetevőket. Rengeteg féle néven tud szerepelni a cukor egy címkén. Csak néhány érdekes: cukortartalom


  • árpamaláta

  • fekete melasz

  • karamell

  • maltodextrin

  • maltóz

  • szacharóz

  • szukróz és még sorolhatnám sokáig….

Összességében, ha valamelyik termék összetételében találsz olyat, hogy szirup, édesítő, …-óz, akkor abban tutti cukor van megbújva.  Ebben a szuperjólhangzó zabszeletben…. jujjj…. 11,8gr cukor van, az egy szeletben! Az összetétele pedig: … glukóz-fruktózszörp. A neve se jó! Szóval én otthagynám. zab


Ha egy termék 100gr-ként kevesebb, mint 5g cukrot tartalmaz, akkor az alacsony cukor tartalmú terméknek minősül. Egy teáskanálnyi cukor súlya 4g körül van.


A tejtermékek a kivételek, ahol a tejben lévő cukor egy laktóz nevű természetes cukor, mely szervezetünkben glükozzá alakul, tehát fruktózmentes. Gyakorlatilag így a laktózt tartalmazó tejtermékek első 4,7gr / 100gr nem számít “olyan” cukornak, ami efelett van, az már cukor!


Más tejtermékek, mint a sajt, joghurt, vaj már más mértékben tartalmaznak laktózt.


Ne érts félre, ettől még nem azt mondtam, hogy igyál tejet, mert az jó! Továbbra is úgy gondolom, hogy a reggeli kávéhoz egy fél deci tej egyáltalán nem fog földhöz csapni.



Matekozás a boltban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...