2016. január 8., péntek

Ötletek az alacsony zsírtartalmú főzéshez

salátaA zsír mennyiségét több módon is tudjuk csökkenteni étrendünkben, a főzés módja és egy jó edény, serpenyő kiválasztása segíthet ebben. Az alacsony zsírtartalom nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fogyasztunk zsírt, csak éppen megválogatjuk, hogy melyiket és megmérjük, hogy mennyit! Nem a zsír hízlal, hanem a szénhidráttal együtt történő fogyasztása! (pörkölt nokedlivel,  tojásrántotta kenyérrel)


 


Alapanyagok:


Tejtermékek közül, a sovány sajtokat, az alacsony zsírtartalmú túrót, 0,1%-os joghurtot.


Kerüld a margarint. Vajból a kevesebb zsírtartalmút válaszd.


Használj telítetlen zsírsavakat, például olivaolaj, szőlőmagolaj.


Sovány sajtokat válaszd a pultból.


Sovány húsokat vásárolj!


A darált húst saját zsírján pirítsd meg, nem kell alá olaj, vagy zsír!


Ha csirkét készítesz, sütés közben hagyd rajta a bőrét, így nem fog kiszáradni, viszont fogyasztás előtt vedd le róla. A kutyus örülni fog neki.


Mérj le minden ételt, így biztosan nem szaladsz túl sem a mennyiségen, sem a kalórián! Minden ételt nyersen mérünk!


 


Főzés:


Ha ragut készítesz, ami egyébként nagyon finom tépett jégsalátával is, és nem kell hozzá rizs vagy tészta sem, nem feltétlenül kell előtte olajban megpirítani a húst. Elegendő a hozzávalókat együtt lábasba rakni és együtt párolni, majd pirítani. Pl. gombás csirkemelles ragu. A gomba és a hús is enged annyi levet, hogy ne égjen oda.


Sütőzacskóban készíthető a csirke, pulyka, sertés, marha, de még a hal is. Ez is szuper, hiszen nem is kell mellette állnod, csak be a sütőbe a zöldségekkel és kész is.


A grillezés már nagy hőfokon történik, de előtte párold a húst fedő alatt, majd hirtelen forró rácson süsd pirosra.


A serpenyődre ráteszed a vékonyra klopfolt hús szeleteket, akkor szinte pár perc alatt átsülnek és pirulnak, ez alá nem kell olaj, egyrészt enged magából a hús annyi levet, másrészt egy jó serpenyő teljesen zsírtakarékos.


 



Ötletek az alacsony zsírtartalmú főzéshez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...