2016. február 19., péntek

A hasam anyaként

Testképzavar? Testzsírszázalék? Kockás hasa szülés után?


Írhatnék most sok mindent, de találtam egy nagyon jó cikket, és úgy gondoltam, hogy bemásolom, aztán elmondom a véleményemet.


“A nők esetén genetikailag meghatározott, hogy nagyobb testzsírszázalékkal rendelkeznek, mint a férfiak. A nőknek több testzsír kell, hogy el tudják látni a nőiségből fakadó pl. reprodukciós funkciókat, képesek legyenek egy gyermek kihordására. Továbbá a zsír esszenciális számos fiziológiai funkció ellátásához is, mint az idegi összeköttetések megfelelő működése, a szervek védelme, tápanyaggal ellátása, a bőr egészsége, a vitaminok szállítása stb.


Abody_fat_chart testzsír, ami szükséges a normál fiziológiai működéshez az „esszenciális zsír”. Nők esetén 8-12%-ot tesz ki a feltétlenül szükséges zsírmennyiség. Szemben a férfiakkal, akiknél ez 3-8%. De ez nem az egészséges testzsírszázalék mérőszáma!


Az egészséges, fitt fizikumhoz azonban ennél többre van szükség. A 12-18%-os testzsírral rendelkező hölgyek a nagyon vékony kategóriába tartoznak. 12% már a határa az egészségesnek. A megfelelően egészséges mérték 18-22%-os testzsírnál van, ami jóval reálisabb és elérhetőbb, mint az alacsonyabb szintek. A 18% alatti testzsír mennyiség sportolóknál számít normális szintnek és átlagembernél ez ne legyen elvárás.


Átlagos nők normális egészséges testzsírmennyisége 22-26%.


Azok a mérlegek, amelyek csak a testsúly megállapítását szolgálják, nem tudják meghatározni, hogy milyen a valódi testösszetétel, mennyi az izomtömeg, a test víztartalma, zsírtartalma. Enélkül pedig nem sokat árul el a mérleg többek között arról sem, hogy megfelelő-e a diétánk. Bár vannak ma már testzsírmérő mérlegek és testzsírmérő készülékek is, a legpontosabb otthoni körülmények között elvégezhető mérés még mindig a kaliperes testzsír mérés (bőrredő mérés). Amennyiben azonban teljesen pontos eredményt akarunk kapni, akkor az ultrahangos testzsírmérést érdemes választanunk, ami az egyik legújabb, és legbiztosabb módszer erre.


Régebben a mérleg jelentette az alapot az egészségi állapot meghatározásában. Később rájöttek, hogy a testzsír és az izomtömeg aránya meghatározó ebből a szempontból, tehát a súly, amit a mérleg mutat, kevés információval tud szolgálni.


Általánosságban elmondható, hogy ha a testzsír mennyiséged a normális határokon belül esik, akkor teljesen mindegy, hány kg-t mutat a mérleg, az egészségi állapotod valószínűleg megfelelő.


noi_testzsir_ogSajnos sok hölgy, aki egészséges testzsírszázalékkal rendelkezik, úgy érzi, hogy kövér és nem elégedett az alakjával. És sok nő úgy gondolja, hogy a kívánatos testzsír mennyiség 12-14% között van. A valóságban azonban ez egyáltalán nem reális cél, hosszú távon nehezen tartható, és könnyen vezet táplálkozási rendellenességekhez és rossz egészségi állapothoz. Még 18-20%-os testzsír esetén is remek, sportos fizikumot tudunk felmutatni. Ennél alacsonyabb testzsír mennyiség csak akkor szükséges, ha valamilyen sportágban versenyzünk, és ekkor sem cél az, hogy hosszú távon ilyen alacsonyan tartsuk a testzsírunkat.


Azon hölgyek, akik tartósan 15% alatt tartják a testzsírszázalékot, jóval hajlamosabbak komoly betegségekre, sérülésekre és krónikus fáradtságra, mentális kiégésre és akár a menstruáció kimaradására is. (Forrás: http://shop.builder.hu/mennyi-testzsir-egeszseges-nok-eseten-a690)”


testzsír mérőVan még ehhez mit hozzáfűzni? Szerintem nincs. Na, akkor ennek tudatában fogyjatok le a mínusz 5 kilótokból még azt a kettőt, amit annyira le akartok fogyni. Sokan keresnem meg engem azzal, hogy még 2, azaz két kiló van rajta felesleg, és ezt meg is tudják fogni a hasukon. Értem, de ha nem tudnád megfogni, akkor nagyon beteg lennél. Ez a normális! Nem vagy már 18 éves, nem is leszel! Nem vagy fitnesz modell, nem is akarsz az lenni, ha mégis, akkor rád más vonatkozik. Miért is zavar téged az a pici esszenciális zsír réteg, az a normális víz háztartás, ami az egészséges életműködéshez szükséges? Inkább azon kéne elgondolkodni, hogy hogyan is lehetnél még egészségesebb és mit kéne azért tenned, hogy szép, formás tested legyen és ne plöttyedt. Ha ez meg van, akkor jöhetnek a plusz kilót, azok a kilók, melyek az izmaid súlyai. 10007425_600739470011160_1306532400_nÉs most megint nem a férfias testről beszélek, hanem azokról a szép formás vállakról, kerek fenékről, szép lábakról, melyek kialakulásával végre csinosnak fogod magad látni a tükörben. Ennek pedig súlya van! Igen, nem csak kilóban, hanem edzésben és táplálkozásban is! Úgyhogy hajrá! Tegyél érte, hogy szép és csinos tested legyen, ne pedig plötyi, és ne gernya.


Tovább mennék a szülés utáni pocak témájára.


Van, akinek striás a hasa és ezen totál ki van akadva. Tudod, hogy vannak nők, akik az életüket adnák azért, hogy striás legyen a hasuk? Örülj neki, hogy te megélhetted, végig csinálhattad és van egy csodás eredménye a striáidnak!


gyermekVan, akinek kinyúlt a bőre akár lehízástól, akár terhességtől. Az utóbbira ugyanazt tudom mondani, amit a striákra, az előbbire pedig azt, hogy nem vagyok plasztikai sebész. A kinyúlt bőrt, lógó hasat, ún. kötényhasat plasztikáztatni lehet, nem biztos, hogy jobb lesz tőle. Ez genetika, vagy jó a kötőszöveted, vagy nem, akinek nem jó, annak lógós marad a hasa, a karja is, azt izommal megtölteni nem olyan egyszerű. Sőt! Kicsit Popeye lennél. Gondold el, hogy indulunk 120 kilóról, lefogysz 40 kilót és meg akarod tölteni izommal a kinyúlt bőrt. Szinte lehetetlen! Ez már plasztika. Ha lassú a fogyás üteme, ha iszol elegendő folyadékot közben, és genetikailag jó a kötőszöveted, akkor van esély arra, hogy feszes leszel. DE hozzátenném, hogy igen, a minap láttam egy fotót, akinek 5 gyerek után lógott a pocakja, nem kicsit, és fél éves kemény edzés és kemény diéta után alig látszott a pocak (itt kemény súlyzókon, és a kemény önfegyelmen, betartott, kiszámolt, lemért étkezésen van a hangsúly!). Ő akarta, megcsinálta és sokkal jobb lett! A kötényhas a bőr alatti víz és zsírszövet, ezek súlya húzza le. A bőröd vastagsága kb. az a 2mm, ami a csuklódon is van.


anyaNekem is látszik a két terhességem, ha picit előre hajolok, akkor lóg a bőröm. Genetika vagy sem, nem tudom, de én örülök, hogy kihordhattam két terhességet és van belőle két gyönyörű gyermekem. Büszke vagyok arra, hogy anyaként élem az életemet. Nem zavar a lógó bőr a hasamon, ha egyenesen állok és kihúzom magam, szinte nem is látszik, de meg tudom fogni. Nem hasonlítom magamat sem címlap-lányokhoz, nem akarok olyan lenni, mint más és nem akarok zsírmentes testet sem, mert valószínűleg beteg anyuka lennék, legyengülve és nem tudnám ellátni a gyerekeimet. Te se akarj annyira zsír- és vízmentes lenni!


A fotóimon nincs a testem retusálva, amit kértem, hogy a hátteret, vagy a környezetet kell vágni, de a testemet nem kértem hogy “levágják”, “átrajzolják”, “színezzék”. Én valóban az vagyok, akit a fotókon látsz. A fotósom, pedig valóban profi. Köszönöm neki a munkáit, remélem jövőben is számíthatok rá.


Ő a Love and Photo Anitája.


 



A hasam anyaként

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...