2016. november 19., szombat

Figyelj a kutyus étkezésére!

Sok kutyatartó tudja már, hogy a csokoládé mennyire veszélyes lehet és akár végzetes kimenetelű mérgezést is okozhat kutyában. Nyilván az elfogyasztott mennyiség nagyban befolyásolja a tüneteket és a bántalom bekövetkeztét.


Kevesen gondolnák viszont, hogy az egyre elterjedtebben használt édestőszer, a nyírfacukor, xilit, xilitol, xukor milyen komoly veszélyt jelent kutyák számára. A kristálycukor helyettesítőjeként használt nyírfacukorra ugyanis a kutyák egészen másként reagálnak, mint az emberi szervezte. Embernél esetleg hasmenést válthat ki egyesekből. Sebaj, elmúlik. Kutyák esetében azonban már igen kis mennyiség elfogyasztása után is hatalmas inzulin felszabadulás kutya-sutitörténik meg, ami szinte azonnal lebontja a vérpályában keringő cukor (glükózt) és mennyiségét szinte mérhetetlenül alacsony szintre lecsökkenti. így hamar előálla cukorbeteg emberek számára is rémálom hypoglikémiás állapot. Tünetei: komatúzus, bágyadt állapot, elfekvés, alacsony testhőmérséklet, Ez a kis mennyég egy 10kg-os kutya esetében 1 gramm elfogyasztása is lehet. Teáskanálnyi mennyiség súlyosan hepatoxikus, direkt májkárosító hatással rendelkezik és akár elhulláshoz is vezethet.


Forrás: Dr. Erdélyi Gábor állatorvos


 



Figyelj a kutyus étkezésére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...