2017. április 19., szerda

8 dolog, ami felelős a cellulitért

„Fejlesszünk ki magunkban egészséges félelmet az elhízással szemben.” Kenneth C. Cooper


Az öröklődés és a környezeted


Genetikai adottságoktól függ, hogy a kötőszövetekben mennyi zsírsejt található. Sajnos a hajlam örökölhető, ezért főként a hízásra hajlamosabb emberekre jellemző a narancsbőr. Kiemelkedő jelentősége van a családi étkezési és életmódbeli szokások „öröklődésének” is, melynek ilyen relációban szintén alapvető szerepe van a cellulit kialakulásában. Ugyanígy szerepe van az adott társadalomra jellemző étkezési szokásoknak és kultúrának is. (Gondoljunk csak a fejlett országok sokszor túlhajszolt állampolgáraira, melyek a kor egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ám adalékanyagokban gazdag „modern” ételeit preferálják, illetve azokra a társadalmakra, ahol jóval több zöldséget, gyümölcsöt, halat, tiszta vizet, stb. fogyasztanak, illetve megfelelő időt fordítanak mind az étkezésre, mind az elkészítésre.)


Ösztrogén hormon


Ha a szervezetben megnő az ösztrogén mennyisége – például serdülőkorban, terhesség idején vagy fogamzásgátló tabletták szedése során -, akkor könnyebbé válik a zsír és a víz raktározása. Az ösztrogénekről ismert, hogy az ödéma készséget fokozzák. A narancsbőr kialakulhat vékony, nyúlánk testalkatúaknál is, de elsősorban a nőiesebb típusokat sújtja, akiknél magasabb a női nemi jelleg kialakításáért felelős ösztrogén-hormonszint. Férfiaknál is kialakulhat a cellulit, ha a férfi-női hormon egyensúlya valamilyen oknál fogva felborul. Előfordulhat, hogy a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént. Ilyenkor a hormon, illetve a zsír lerakódását a bőr alatti kötőszövetekben, amelynek állaga kocsonyássá válik (gélszerű, zselészerű). A máj súlyosabb károsodása esetén gyakran egyéb nőies változások is bekövetkezhetnek pl. alkoholista, májzsugorban szenvedő férfiaknál előforduló mellnövekedés, mely gyakran féloldali hatására megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet alapállománya, amely elősegíti a víz és só visszatartását (gynecomastia).


Nyirokkeringési zavar cellulit_oka


A cellulit hátterében a nyirokrendszer elégtelen működése áll. A rugalmas rostok megnyúlása, a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódnak az anyagcsere-salakanyagok. A salakanyagoktól felduzzadt zsírsejtek akadályozzák a szövetfolyadék útját, így a megfelelő anyagcsere, a méreganyagok kiválasztódása akadályozott.


Testsúly növekedés


A túlsúllyal rendelkezőknél gyakoribb ez előbbi jelenség, mert zsírsejtjeik megnagyobbodott méretüknél fogva (tovább) lassítják a nyirok- és vérkeringést, így a káros anyagcseretermékek könnyebben felhalmozódnak a szövetek közti térben.


Helytelen táplálkozás


Ha a zsírraktározás és a zsíotthoni főzésrégetés egyensúlyban van, a narancsbőr kialakulása kevésbé fenyeget. Ha viszont túl sok zsíros ételt fogyasztunk, az egyensúly felborul, és a túlzott raktározás lesz jellemző, melynek hatására akár százszoros méretűre is nőhetnek a zsírsejtek, látható elváltozást okozva a bőrön. Az élelmiszerekben található hormonok és egyéb adalékanyagok, a hús, a füstölt élelmiszerek, az édesség, az alkohol, a kávé és a kóla túlzott fogyasztása nagymértékben hozzájárulnak a salakosodáshoz. A szívtámogató, a keringésjavító és a hormon tartalmú gyógyszerek szedése, továbbá a kevés folyadék bevitel is kedvezőtlenül hat a bőr keringésére, mikrocirkulációjára.


Kevés folyadékfogyasztás


A folyadék meggyorsítja a nyirokkeringést, és elősegíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését. Különösen hatékony méregtelenítést lehet elérni a savak lerakódások feloldására, kimosására alkalikus víz fogyasztásával. Csak a tiszta vizet tekinthetjük ebben az esetben is kívánatosnak, sem alkoholos, sem különböző édesítő, színező szereket tartalmazó üdítőital nem segít a probléma megoldásában.


Mozgáshiány


narancsbor2Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód hatására nem megfelelő a test nyirok- és vérkeringése, anyagcseréje, zsírégetése, ami a méreganyagok lerakódását és a zsírsejtek növekedését is fokozza, ez pedig növeli a cellulit kialakulásának esélyét. Az erőteljes mozgásgyakorlatok mellett ajánlott a torna, futás vagy séta, kerékpározás vagy szobakerékpározás, úszás.


Stressz


A stressz, a túlhajszolt életmód szintén hozzájárulhat az anyagcsere felborulásához. Az állandó idegeskedés megzavarja az anyagcsere folyamatokat, így hátráltatja a méreganyagok távozását a szervezetből.


szakmai forrás: borgyogyaszat.com


Ami neked segíthet:


Ye Nutrition termékei közül ajánlom a 17 növényi összetevőből álló Thermo_X zsírégető tablettát az anyagcsere gyorsításához, a laktóz- és gluténmentes fehérjét az egészséges, tudatos táplálkozáshoz, a Warm Up melegítő krémet a helyi kezeléshez. Ezekből a termékekből 15% kedvezményt kapsz, ha beírod rendelésed végén kuponkódnak a MOZDULJANYU kódot.


Edzéshez ajánlom zsírfaló óráimat Veresgyházon hétköznapokon 8:30-tól.


Valamint kiegészítésként a hypoxitrainert, a vacushapet, az infraszaunát… keresd a szalonokat környékeden!


További cellulites cikkeim:  Kávéfogyasztás  / Életek, melyek kisimítják a bőrödet / Kávézacc a narancsbőr ellen


 


Szeretnéd, hogy segítsek? Online vagy személyes személyre szabott étrend és életmódtanácsadás!


A Mozdulj Anyu zárt csoportokban pedig szívesen látunk, ahol beszélgethetsz anyukákkal, akik szintén életmódváltásra adták fejüket. Vegyél részt edzéseinken, és gyere el teadélutánjainkra is!

 A Ye Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 15% kedvezményt kaphatsz!

A Best-Body-Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 5% kedvezményt kaphatsz!

A Fittmarket-Shopba kérlek itt regisztrálj, nézz körül és vásárolj kedvedre NoCarb termékeket, gluténmentes, cukormentes, laktózmentes, paleo élelmiszereket!


8 dolog, ami felelős a cellulitért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...