2017. május 13., szombat

Progeszteron, ami nekünk fontos!

A múltkori változókori cikkem kapcsán, mely az ösztrogénről szólt, itt az ideje szót ejteni az ösztrogén ellenhormonjáról a progeszteronról is.


Mit kell tudni a progeszteronról?


A progeszteron egy természetes női hormon. „Terhesség hormonnak” szokták nevezni, mivel nélkülözhetetlen a terhesség létrejöttéhez és annak fennmaradásához. A szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik: a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő, a menstruációs ciklus második felében.


A progeszteron elsősorban a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Rendkívül fontos szerepe van a megtermékenyülésben és a petesejt méhbe történő beágyazódásában. Ha a megtermékenyülés bekövetkezik, akkor a progeszteron biztosítja a terhesség fennmaradását, elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen, biztosítja a méh nyugalmi állapotát, fokozza a méh növekedésével együtt járó vérerek szaporodását.


terhesség prog


Mikor és hogyan alakul ki a progeszteron hiánya?


Progeszteron hiányról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén a normálistól eltérően magasabb arányban van jelen a női szervezetben. Az alacsony progeszteron szintet okozhatja a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, illetve az úgynevezett xenohormonok. A xenohormonok olyan testidegen vegyszerek, amelyek a szervezetbe kerülve megzavarják a hormonális rendszer működését. Ezek ember által készített szintetikus anyagok, mint például a műanyag, növényvédő szerek, ipari kemikáliák és egyéb vegyszerek.


Closeup of a cheerful retired couple having a good time on a beach


A menopauza előtti években az ösztrogén és a progeszteron termelése egyaránt csökken, de az elmaradó peteérés és ovuláció miatt a progeszteron még inkább csökken, ezért erre az időszakra is jellemző a progeszteron hiány. Az ösztrogénből mindig több lesz, mint progeszteronból.


A túl alacsony progeszteronérték a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelezhet, de egy vetélésre is rávilágíthat a terhesség kezdeti szakaszában.


A progeszteron hiány tünetei:


•    Terméketlenség, meddőség
•    Vetélésváltozókor tünetei
•    Premenstruális szindróma (PMS)
•    Ismétlődő hüvelyi fertőzések
•    Rendszertelen menstruáció
•    Izomgyengeség
•    Csontritkulás
•    Fejfájás
•    Alacsony libidó
•    Magas vérnyomás
•    Hajhullás
•    Fáradékonyság, depresszió
•    Szorongás, idegesség
•    Hüvelyszárazság
•    Hízás


Hogyan lehet természetes úton növelni a progeszteron termelését?


Léteznek szintetikus progeszteronkészítmények, melyek szájon át adhatók és nehezebben bomlanak le, mint a természetes progeszteron. Hüvelyi alkalmazás esetén a progeszteron-pótlás gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel, mint szájon át, de okozhat kellemetlen tüneteket, pl. hüvelyi viszketést és a hasznosulás még itt sem tökéletes.


Természetes úton is el lehet érni, hogy a szervezet több progeszteront termeljen. Mindenek felett elsődleges az egészséges, változatos étkezés és rendszeres testmozgás. Kerüljük a feldolgozott, génmódosított élelmiszereket, csökkentsük a stresszt. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitele segíti a progeszteron termelését, ilyen a C-,D-, B6-, és E-vitamin, a cink és a magnézium.


magnesium_magok720


Fogyaszthatunk olyan ételeket, melyek természetes formában tartalmazzák a progeszteron bio azonos változatait, mint pl. édesburgonya, tejtermékek, tojás, ismert forrásból származó húsok. Számos gyógynövényről ismert, hogy növeli a progeszteron hormon szintjét, pl. a vöröshere, a poloskavész, vagy az édesgyökér. A barátcserje serkenti a sárgatest termelődést, ennek eredményeképpen pedig nő az ösztrogén és progeszteron termelődése.


progeszt ételek


Léteznek progeszteron krémek is, melyeket a hasra kenve kell használni – ezek természetes progeszteronokat tartalmazó gyógynövényekből készülnek. A krém a bőrön át felszívódva és a zsírszöveten átjutva közvetlen a véráramba kerül, így sokkal jobban hasznosul. A progeszteron-krém emellett a bőrt rugalmasabbá teszi, ápolja és védi.


progesta care


Hova hordjuk fel a krémet? Mindenhova lehet kenni, arca, nyakra, mellekre, tenyérre, talpra, belső combra, karok belső részére, hasra. Helyileg, lokálisan is lehet alkalmazni a fájdalmak helyén. Ahol vékony a bőr, ott a legjobb felvinni. Váltogassuk a helyeket, ahova krémet kenjük, ne mindig ugyanoda kerüljön, így maximális felszívódást érhetünk el. A progeszteron szállítása a szervezetben a következő módom történik: először a bőr alatti zsírréteg veszi fel a hormont, majd a vérkeringés segítségével eljut a test egészébe. A progeszteron krém alkalmazásának a kezdetén, a progeszteron először a zsírraktárakba jut el, ahol tárolódik, vagyis a zsírraktárak a szervezetben elnyelik a bekerülő progeszteront. Ez a folyamat 2-3 hónapot vesz igénybe. Majd amikor a zsírraktárakban a progeszteron szint kiegyensúlyozott lesz, akkor a progeszteron szint emelkedése már a vérből is kimutatható lesz.


avokádó progeszt


Mivel a progeszteron hormon az ovuláció előtt csak igen kis mennyiségben van jelen a női szervezetben, ezért körültekintést igényel az alkalmazása. Magát a progeszteront túladagolni nem lehet. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a terhesség harmadik harmadában a placenta progeszteron termelése elérheti a napi 300-400 mg-mot is.


forrás: babalesz.hu


forrás: vitamin-abc.hu


line 1


Megosztásod köszönöm, így még több nőhöz jut el az információ, ami nem csak neked fontos, nekik is!


Szeretnéd, hogy segítsek? Online vagy személyes személyre szabott étrend és életmódtanácsadás!


A Mozdulj Anyu zárt csoportokban pedig szívesen látunk, ahol beszélgethetsz anyukákkal, akik szintén életmódváltásra adták fejüket. Vegyél részt edzéseinken, és gyere el teadélutánjainkra is!

 A Ye Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 15% kedvezményt kaphatsz!

A Best-Body-Nutrition oldalon a MOZDULJANYU kuponkódot használva 5% kedvezményt kaphatsz!

A Fittmarket-Shopba kérlek itt regisztrálj, nézz körül és vásárolj kedvedre NoCarb termékeket, gluténmentes, cukormentes, laktózmentes, paleo élelmiszereket!

 



Progeszteron, ami nekünk fontos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...