2017. augusztus 25., péntek

E-számok gyűjteménye

Mik az élelmiszer-adalékanyagok?


Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket speciális technológiai céllal adnak az élelmiszerekhez, és az általuk, az élelmiszerekhez való hozzáadást követően betöltött funkció szerint csoportosítanak, pl.: stabilizátorok, sűrítők, zselésítők, tapadásgátlók, fényezőanyagok, csomagoló- és hajtógázok.


A táblázat a vegyületek (mellék)hatásait is felsorolja; készült a Zöldköznapi kalauz alapján (a Föld Napja Alapítvány kiadása).


Kód (név) Szín Eredete, hatása


E-100(kurkumin) Sárga Sárgagyökérbõl nyerik, a curry alkotórésze


E-101(riboflavinok) Sárga B2-vitamin, sok természetes eredetû B2-vitamin van az élelmiszerekben


E-102(tartrazin)   Szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották


E-104 (kinolin-sárga) Sárga Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-110(narancssárga-S) Narancs Szintetikus, allergiát okozhat


E-120(kárminsav) Vörös Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros


E-122(azorubin) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják.


E-123(amarant) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult


E-124(neukokcin vagy ponszó 4R) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat


E-127 (eritrozin) Vörös Szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális mûködését gátolja, allergiát okozhat


E-128 (vörös 2G) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat


E-129(alluravörös AC) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott


E-131(patentkék V) Kék Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít


E-132(indigókármin) Kék Szintetikus, allergén


E-133(brillantkék FCF) Kék Szintetikus, allergén


E-140 (klorofill a, b és klorofillinek) Zöld A levélzöld természetes színezõanyaga, mértékletes fogyasztása ártalmatlan


E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek) Zöld Káros hatása nem ismert


E-142 (brillant-zöld S) Zöld Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-150(karamell)


E-150b (szulfitos karamell)


E-150c (ammóniás karamell)


E-150d (ammónium-szulfi- tos karamell) Barna A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet


E-151 (brillant-fekete BN) Fekete Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-153 (aktív szén) Fekete Növényi eredetû


E-154 (barna FK) Barna Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-155 (barna HP) Barna Szintetikus


E-160 (karctinoidok) Sárgarépa színanyaga, a karctinoidok az A-vitamin elõanyagai


E-160a (karotin-a,-b,-c) szintetikus A béta-karotin


E-160b (bixin, norbixin, annato, orlean) Allergiaokozó lehet


E-160c (kapszantin, kapszorubin) A pirospaprika színanyaga


E-160d (likopin) A paradicsom piros színanyaga


E-160e (béta- apo8-karotinál)  Szintetikus


E-160f (béta- apo8-karotinsav- etilészter) Szintetikus, színe sárga


E-161(xantofillok) Narancs Természetes színezõanyagok


E-161a(filavoxantin)   Szintetikus karotirmid


E-161b (lutein)   Szintetikus karotirmid


E-161c(kriptoxantin)   Szintetikus karotirmid


E-161d(rubixantin)   Szintetikus karotirmid


E-161e(violaxantin)   Szintetikus karotirmid


E-161f(rhodoxantin)   Szintetikus karotirmid


E-161g(kantaxantin)   Szintetikus, szem- és májkárosodást okoz


E-162(céklavörös, vagy betanin) Piros Céklából vonják ki, természetes színezõanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan


E-163(antocián) Kék, lila, piros Kék szõlõbõl vonják ki, természetes színezõanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan


E-170 (kalcium- karbonátok) Fehér Ásványi anyag, kréta, mész


E-171 (titán-dioxid) Fehér Ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elõ az élõvizekben


E-172 (vas(III)-oxi- hidroxid) Sárga, piros, fekete Ásványi pigment, ma már szintetikusan állítják elõ


E-173(alumínium) Ezüst- szürke Fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór elõidézõjének tartották, de ez még ma sem bizonyított


E-174 (ezüst) Ezüst Fémpigment, állatkísérletekben számos enzim mûködését gátolta


E-175 (arany) Arany Fémpigment


E-200 (szorbinsav és vegyületei) Vörösáfonyában találhatók meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak


E-201 (nátrium-szorbát)


E-202 (kálium-szorbát)


E-203 (kalcium-szorbát)


E-210 (benzoesav és vegyületei) Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belõlük


E-211 (nátrium-benzoát)


E-212 (kálium-benzoát)


E-213 (kalcium-benzoát)


E-214-219 (p-hidroxi–benzoesav és észterei) Allergiát okozhatnak, erõs görcsoldók


E-220 (kén-dioxid és vegyületei) Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztõcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki


E-221 (nátrium-szulfit) Bontja a B-vitamint


E-222 (nátrium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint


E-223 (nátrium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint


E-224 (kálium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint


E-226 (kalcium-szulfit) Bontja a B1-vitamint


E-227 (kalcium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint


E-228 (kálium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint


E-230 (bifenil) Citromfélék felületkezelõje penészedés ellen, fõként a gyümölcs héjában raktározódik


E-231 (ortofenil-fenol)


E-232 (nátrium-ortofenil-fenolát)


E-233 (tiabendazol) Banán penészedése ellen


E-234 (nizin) Antibiotikum


E-235 (natamicin) Antibiotikum és tartósítószer


E-236 (hangyasav és sói, a formiátok) Hangyában, csalánban találhatók, a testben kis mennyiségük lebomlik, nagy mennyiségben mérgezõek; a hangyasav sóit Angliában betiltották


E-237 (nátrium-formiát)


E-238 (kalcium-formiát)


E-239 (hexametilén tetramin) Gyógyszer, tartósítószer, a szervezetben formaldehiddé alakul


E-242 (dimetil-dikarbonát) Üdítõitalok, dobozos jeges teák fertõtlenítõje


E-249 (kálium-nitrit) Önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgezõ nitritekké alakíthatják õket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltõ nitrózaminokká alakulnak


E-250 (nátrium-nitrit) Véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltõ nitrózaminok keletkeznek belõle; helyette más gátlószert még nem találtak


E-251 (nátrium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közremûkö-désével nitritté alakulhatnak


E-252 (kálium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közremûkö-désével nitritté alakulhatnak


E-260 (ecetsav és sói) Átlagos fogyasztásuk nem káros


E-261 (kálium-acetát)


E-262 (nátrium-acetát)


E-263 (kalcium-acetát)


E-270 (tejsav) Savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes; ártalmatlan


E-280 (propionsav és sói) A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét


E-281 (nátrium-propionát)


E-282 (kalcium-propionát)


E-283 (kálium-propionát)


E-284 (bórsav) A kaviár tartósítószere


E-285 (nátrium-tetráborát, bórax) A szervezetben felhalmozódik, erõsen mérgezõ


E-290 (szén-dioxid) Szénsavassá tesz, az alkohol hatását erõsíti


E-296 (L-almasav) (D, L-almasav) Természetben elõforduló sav Mesterségesen állítják elõ


E-297 (furnársav)


E-300 (L-aszkorbinsav) C-vitamin, nem ártalmas


E-301 (nátrium-L-aszkorbát)


E-302 (kalcium-L-aszkorbát)


E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav) Szintetikus


E-306 (tokoferol) Természetes erdetû, E-vitamin


E-307 (alfa-tokoferol) Szintetikus, káros hatása nem ismert


E-308 (gamma-tokoferol) Szintetikus


E-309 (delta-tokoferol) Szintetikus


E-310 (propilgallát)


E-311 (oktilgallát)


E-312 (dodecilgallát) Természetes, de szintetikusan is elõállítják; allergiát kelthet, csecsemõnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak. Nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai. Az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.


E-315 (D-eritroaszkorbinsav)


E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)


E-320 (BHA, tercier-butil,4,hidroxianizol) Szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat. Marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották.


E-321 (BHT, 3,5 di-tercier-butil hidroxi-toluol) Rágógumi antioxidánsa


E-322 (lecitinek) Állati és növényi, fõleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthetõ összetevõket). Átlagos fogyasztása ártalmatlan.


E-325 (nátrium-laktát) A tejsav sói, nem károsak


E-326 (kálium-laktát) A tejsav sói, nem károsak


E-327 (kalcium-laktát) A tejsav sói, nem károsak


E-330 (citromsav és sói) Fogyasztásuk ártalmatlan


E-331 (nátrium-citrát)


E-332 (kálium-citrát)


E-333 (kalcium-citrát)


E-334 (L-borkõsav és sói) Természetesek, állatkísérletekben vesekõképzõk


E-335 (nátrium-tartarát)


E-336 (kálium-tartarát)


E-337 (kálium-nátrium-tartarát)


E-338 (ortofoszforsav és sói) Elõregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják õket, mert sok vizet kötnek meg


E-339 (nátrium-ortoioszfát)


E-340 (kálium-ortofoszfát)


E-341 (kalcium-ortofoszfát)


E-342 (magnézium-ortofoszfát)


E-350 (nátrium-malát) Természetes só


E-351 (kálium-malát)


E-352 (kalcium-malát)


E-353 (meta-bórkõsav)


E-354 (kalcium-tartarát)


E-355 (adipinsav) Csak sópotlókban használják


E-356 (nátrium-adipát)


E-357 (kálium-adipát)


E-363 (borostyánkõsav) Gyümölcssav, ma szintetizálják


E-380 (triammónium-citrát)


E-385 (kálium- dinátrium-etiléndiamin- tetraacetát) Szintetikus


E-400 (alginsav és sói) Barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert


E-401 (nátrium-alginát)


E-402 (kálium-alginát)


E-403 (ammónium-alginát)


E-404 (kalcium-alginát)


E-405 (propilénglikol-alginát)


E-406 (agar-agar) Tengeri algákból nyerik


E-407 (karragén) Vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott


E-410(szentjánoskenyérmag-liszt) Növényi termék, fogyasztása ártalmatlan


E-412 (guárgumi) Guarmag-származék, allergiát okozhat.


E-413 (tragant-mézga) Trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat


E-414 (gumiarábikum) Trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert


E-415 (xantán) Növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik


E-416 (karaya gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)


E-417 (taramag-liszt) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)


E-418 (gellán gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)


E-420 (szorbit) Édesítõszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat


E-421 (mannit) Édesítõszer, ártalmatlan


E-422 (glicerin) Nedvesítö és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz


E-431 (polioxietilén (40) sztearát) Szintetikus


E-432 Szintetikus


E-433 Szintetikus


(forrás: transindex)



E-számok gyűjteménye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

6 figyelmeztető jel, hogy nem jól táplálkozol

6 dolog, ami arról árulkodik, hogy valami nem jó az étrendedben: 1. Soha nem érzed úgy, hogy megtelt a gyomrod Ismered azt az érzést, hogy a...